Guaidó szerint a SEBIN szerda éjszaka vette őrizetbe Roberto Marrerót, miután egy házkutatás során fegyvereket találtak caracasi otthonában, amelyeket Guaidó szerint mások rejtettek el a házban, Marrero tudtán kívül.


Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bírálta az őrizetbe vételt, és felszólította a SEBIN-t, azonnal engedjék szabadon Marrerót.

Marrero háza nem messze található Sergio Vergara ellenzéki politikusétól, aki csütörtöki nyilatkozatában azt mondta, az éjszaka őt is felkeresték a SEBIN emberei, és Marrero címét tudakolták tőle. Vergara szerint mintegy két órán át faggatták őt, a rögtönzött kihallgatás során pedig egyszer a földre szorították.

Hivatalos Twitter-oldalán Guaidó azt írta: nem tudnak semmit Marrero hollétéről.A Foro Penal nevű, ügyvédekből álló venezuelai jogvédő szervezet hétfőn közzé tett adatai szerint az országban jelenleg 866 embert tartanak fogve politikai okokból, nagy részüket bírósági ítélet nélkül.

A dél-amerikai ország belpolitikai válsága az után mélyült el, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezető az alkotmányra hivatkozva január 23-án a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro elleni egyik tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. Guaidót azóta mintegy 50 ország ismerte el a dél-amerikai ország legitim államfőjeként.

Kiemelt kép: RONALDO SCHEMIDT / AFP / Europress


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!