A Hírklikknek az egykori honvédelmi miniszter azt mondta, Orbán Viktor évértékelőjén semmi keresnivalójuk nem lett volna katonai vezetőknek, főtiszteknek, hiszen számukra az alkotmány is tiltja, hogy politikai rendezvény résztvevői legyenek. Juhász Ferenc emlékeztetett rá, a rendszerváltás óta nem is hívtak eddig katonákat politikai rendezvényre.

Még akkor sem, ha maga a miniszterelnök beszél.

Szerinte a kormányfő felrúgott egy 30 éves konszenzust,

törvényszegésre kényszerített néhány főtisztet.

Mint mondta, az évértékelőt nem lehet kormányzati rendezvénynek tekinteni, évtizedek óta a Fidesz alapítványa rendezi a párt híveinek, akik közé most meghívták a vezérkari főnököket, aminek az az üzenete,

hogy a pártpolitika felett álló rendszereket, köztük a katonaságot is megpróbálják a Fidesz virtuális részének tekinteni.

A katonák nem politizálhatnak, ez alkotmányos előírás, a vezérkar eddig különösen ügyelt is erre, de most

maga a miniszterelnök kényszerítette őket az alaptörvény megsértésére.

Juhász Ferenc szerint egy állami rendezvényen valóban ott a helyük, de ez kifejezetten Fidesz-rendezvény volt. A volt miniszter nem a meghívást elfogadó katonai vezetőket okolja, óv is mindenkit attól, hogy rájuk haragudjanak. Ők ugyanis "parancsként" tekintettek Orbán Viktor meghívására, ami nem fér bele az európai kultúrába.

A szocialista politikus - másokkal ellentétben - nem szokta ezt a rendszert diktatúrának nevezni, de csak ott természetes, ha a hadsereg feltűnik a politikai, kormánypárti rendezvényeken, azokban az országokban,

ahol civil kontroll van a hadsereg felett, ott nem viszik a katonákat politikai rendezvényre.

A "civil kontroll", ugyanis a társadalom egészének felügyelete, a nyilvánosság ellenőrzése a katonaság felett. Ebbe nem fér bele, hogy egy párt megpróbál katonákat bevonni a pártpolitikába.

Orbán bezöldült, és még Horn Gyulának is köszönetet mondott

A kormány a korábban lesajnált klímaváltozás elleni harc élére állna, Orbán évértékelőjében faültetést, elektromos buszokat ígért. Az európai gazdaság kilátásai miatt óvatosságra intett, kormányzását viszont az utóbbi száz év tíz legsikeresebb esztendejének tartja.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!