A nyugdíjszabályaink szerint önmagában a gyermekszülés csak egy esetben van hatással a szolgálati időre: az anya ténylegesen megszerzett szolgálati idejét annyiszor 365 nappal (tartósan beteg, fogyatékos gyermek esetén 550 nappal) kell növelni, ahány gyermeke 1968. január 1. előtt született. A szabály alkalmazásához a gyermek születési anyakönyvi kivonata, a tartós betegség, fogyatékosság igazolásához a családi pótlékról szóló jogszabályok rendelkezései szerinti orvosi igazolás szükséges.


Gyermeknevelési idő, mint szolgálati idő

Szolgálati időnek kell viszont figyelembe venni a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj és a gyermekgondozási segély, illetve a gyermekgondozást segítő ellátás folyósításának időtartamát, ha az előírt nyugdíjjárulékot megfizették.

Január 1-jétől bővült a szolgálati időnek elismerhető gyermeknevelési idők köre a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) időtartamával, mert a gyodból nyugdíjjárulékot vonnak. A gyodot idén év elejétől vezették be: egységes otthongondozási díjat vehetnek igénybe az önellátásra képtelen gyermeküket ellátó szülők, havi bruttó 100 ezer forintot, amit a gyermek életkorától függetlenül folyósíthatnak.

Szolgálati idő a terhesség-gyermekágyi segély és a csecsemőgondozási díj folyósításának időtartama is, illetve a gyermekgondozási díj 2000. január 1. előtti időtartama, és 2000. január 1. utáni ideje is, ha az előírt nyugdíjjárulékot megfizették.

Jövőre bővülni fog ez a rendelkezés a 2020. január 1-jétől bevezetésre kerülő örökbefogadói díj folyósításának időtartamával, melyből szintén vonnak majd nyugdíjjárulékot.

Apáknak, nagyszülőknek is érdekes

A gyermeknevelési ellátások jelentős része nemcsak az anya, hanem az apa által is igénybe vehetők, így számukra is nyugdíjhoz figyelembe vehető szolgálati időt jelentenek.

Meghatározott ellátásokat pedig a nagyszülők is igénybe vehetnek a szülők helyett, így amennyiben a nagyszülő még nem nyugdíjas (mert ha igen, további szolgálati időt már nem szerezhet), a nagyszülői gyermekgondozást segítő ellátás időtartama, és a közeljövőtől új lehetőségként a nagyszülő által igénybe vehető gyermekgondozási díj időtartama is növeli a nagyszülő szolgálati idejét.

Nők 40

A nők negyven év jogosultsági idővel igényelhető öregségi kedvezményes nyugdíj folyósításánál az összes szolgálati idő mellett az ellátásra jogosító keresőtevékenységgel, vagy gyermekneveléssel szerzett időszaknak nagy jelentősége van.

Ha a keresőtevékenységgel, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő kevesebb negyven évnél, de az a harminckét évet eléri, a hiányzó időszak tételesen megnevezett gyermeknevelési idővel teljesíthető.

Ezeknél a gyermeknevelési időknél 2019-től a gyermekek otthongondozási díjának időtartamát, 2020-tól pedig az örökbefogadói díj időtartamát is figyelembe veszik, mint a kedvezményes nyugellátáshoz beszámítható jogosultsági időt.

Ha pedig a nőnek gyermekek otthongondozási díját, vagy a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, illetve 1998. január 1-jét megelőzően ezzel egy tekintet alá eső szolgálati időt szerzett, akkor harminc év keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő és legfeljebb tíz év gyermeknevelési idő esetén már megállapítható a kedvezményes nyugellátáshoz szükséges negyven év jogosultsági idő megléte.

Ha a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban esetleg még nem szerepel minden gyermeknevelési időszak, az adategyeztetési eljárás során ezeket jelezni kell.

Ha kíváncsi, mi a helyzet a fizetés nélküli szabadság és szolgálati idő vonatkozásában, kattintson!

Kiemelt kép: Dobos Sándorné a szívműtéten átesett lányával, Máriával azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Down-szindrómások világnapja alkalmából tartottak Budapesten, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában 2019. március 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!