Nyolc év börtönre súlyosította a Debreceni Ítélőtábla annak az iraki származású férfinak a letartóztatását, aki 36 külföldit, iraki, szír és iráni állampolgárokat akart kisbusszal Magyarországról Nyugat-Európába csempészni.


A táblabíróság 35 rb. életveszélyt okozó testi sértés kísérletében is bűnösnek találta a férfit, azzal, hogy a bűncselekményt bűnszervezetben követte el. A férfit tíz évre kiutasították az országból, és a szabadságvesztést fegyházban kell letöltenie. A férfi feltételes szabadságra sem bocsátható.

Az ítélőtábla szerint a férfi célja az volt, hogy a szállított személyek az ország belsejébe kerüljenek. Tisztában volt a létszámukkal, az általa vezetett, de személyszállításra alkalmatlan gépkocsi paramétereivel. Valamint azzal is, hogy ha esetlegesen belülről kinyitják a teherszállító gépkocsit, akkor a bent lévők súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedhetnek.

A bíróság által megállapított tényállás szerint M. N. azzal a kifejezett céllal érkezett, hogy harmadik országbeli állampolgárokat pénzért szállítson Romániában, illetve a román-magyar határ átlépése után Magyarországon. A férfi üres busszal Ártándnál lépett be az országba, és Körösszegapáti külterületén állt meg, ahol 35-en szálltak be a raktérbe, egy ember pedig az utasfülkébe.

Az eseményeket egy autóbusz sofőrje és utasa észlelte, ők hívták a rendőrséget. A férfi az igazoltatásig csak 8,5 kilométert tett meg. A rendőrök kinyitották a gépkocsi oldalsó ajtaját, és rátaláltak a 36 külföldire.

M. N. tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, egyebek között arra hivatkozott, hogy Körösszegapátinál azért állt meg, mert magyar munkásoknak gondolta az út mellett várakozókat, akiket csak a következő településig akart volna elvinni. A járműből nem szállt ki, ezért nem tudta hányan lehetnek a "stoposok", hét-nyolcra becsülte a számukat.

Debreceni Törvényszék korábban, első fokon négy év négy hónap szabadságvesztésre ítélte a férfit, aki akkor enyhítésért fellebbezett.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!