Még csütörtökön hívott mentőt egy kilencvenes éveiben járó ausztrál nő, mert egyre erősödő fájdalmat érzett. A kórházba szállítását követően derült ki, hogy az épületben nincs szabad ágy, ezért a mentőautóban várakoztatták az idős beteget, akinek az állapota a hosszú várakozás alatt folyamatosan romlott. A kilencvenes éveiben járó nőt végül egy óra várakozás után tudták elhelyezni a Flinders Medical Center egyik kórtermében, de röviddel az ágyba kerülése után meghalt.

A mentők képviselője a részvétnyilvánítást követően elnézést kért a történtek miatt az elhunyt családjától, és a Daily Mail tudósítása szerint közölte, az emberi jogok megsértésének tartja, hogy a betegeket ilyen hosszú ideig várakoztatják ellátás nélkül a rámpán. Leah Watkins kiemelte, hogy további pénzügyi forrásokra és a személyzet számának növelésére van szükségük ahhoz, hogy többet ilyen eset ne fordulhasson elő.

A betegek rámpáztatása egyébként egyre komolyabb probléma Ausztráliában: ezen a héten látott napvilágot egy felmérés, amiből kiderült, hogy csak augusztusban 2090 órát töltöttek a mentőkben várakozással az Adelaide-ben kórházba szállított betegek. Egy februári vizsgálat pedig azt derítette ki, hogy Dél-Ausztráliában már kilenc ember halálát okozta a rámpáztatás.

Dél-Ausztrália miniszterelnöke közölte, hogy az esetre nincs mentség. Steven Marshall azt is bejelentette, hogy az ügyet halottkém fogja vizsgálni.

A Flinders Medical Center éppen az idős nő halálának napján kapott olyan minősítést, ami csak a legnagyobb kapacitással működő kórházaknak jár az országban.