Olasz és egyiptomi régészek mintegy 34 múmiát azonosítottak egy ókori sírban a dél-egyiptomi Asszuánban - számol be az MTI. A maradványok az időszámítás előtti 6. és az időszámítás szerinti negyedik század közötti periódusból származnak.

Az emberi maradványok mellett a régészek agyagedényeket, festett halotti maszkokat, fából készült szobrokat, a mumifikáláshoz használt vázákat és egy holttestek szállítására használt hordágyat is feltártak. A nyughelyben azonosított érintetlen hieroglifák szerint a sír egy Tjt nevű kereskedő tulajdona volt.

Fotó: iStock

A sír két halotti kamrából áll, és egy fallal zárták le. A főkamrában 30 férfi, nő és gyermek múmiáira bukkantak, az oldalkamra a becslések szerint négy múmiát rejt. Patrizia Piacentini, a Milánói Egyetem munkatársa és a feltárás vezetője szerint további vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy meghatározzák a maradványok pontos számát.

Tudjuk, hogy Asszuán fontos központ volt a későkorban és a görög-romai időszakban, de nem tudtuk azt, hogy hová temették ekkor az embereket. Most már tudjuk"

- nyilatkozta a szakértő.

A szakértők néhány vázában a halottak számára odakészített élelmiszereket is megtalálták.

A sírokból megtudhatjuk, mit ettek, miként és hány évesen halhattak meg"

- mondta Piacentini.

A régészek novemberben látnak hozzá az újabb feltárásokhoz a térségen, a kutatók szerint sok felfedeznivaló várhat még rájuk.

Kiemelt fotó: iStock


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!