Műholdas felvételeken bukkantak rá egy város hatalmas kikötőjének falaira, amelyek valamikor vélhetően Spanyolország déli részén álltak. A brit kutatócsoport által tanulmányozott területet már korábban is ismerték a régészek, és feltételezték, hogy azokat az ókori rómaiak vagy görögök építették.


Most azonban a Merlin Burrows műholdas magántársaság tudósai azt állítják, hogy ezeket a falakat valójában egy rejtélyes ősi nép, az atlantisziak emelték.

Atlantisz története az ókori görög filozófus Platón írásaiból rajzolódik ki. Az antik bölcselő Kr.e. 400 körül írt egy fejlett szigeti civilizációról, amely egy nagy tengeri birodalom felett uralkodott, 9000 évvel saját kora előtt. Atlantisz városának leírásában egy hatalmas kikötőfal, óriási bejárati oszlopok, hatalmas köralakú építmények szerepelnek, valamint egy templom, amelyet a tenger istenének, Poszeidónnak szenteltek. A legenda szerint egy nagy természeti katasztrófa, cunami vagy vulkánkitörés söpörte el Atlantiszt és népét a Föld felszínéről. A tudományos élet a mai napig megosztott: vannak, akik még mindig keresik a végső bizonyítékot Atlantisz létezésére, míg mások szerint Platón csak azért találta ki ezt a történetet, hogy keretet adjon filozófiai elméleteinek – írta a Daily Mail .

Helyezték már Atlantiszt az Atlanti-óceán közepére, a Földközi-tengerre Kréta és Szantorini szigetek közé, de az elmúlt években olyan nézetek is napvilágot láttak, melyek szerint Atlantiszt a mai Szahara területén kell keresni, amely egykor tenger volt, de találtak már erre utaló romokat Kalifornia és Mexikó nyugati partjainál, a Csendes-óceánban is.

A legújabb elképzelés szerint Atlantisz városa valahol Andalúziában, Cádiz közelében lehetett, a mai Doñana nemzeti park területén, amely a történészek szerint valamikor egy széles beltenger volt.

Tim Akers történész, a Merlin Burrows-nál folyó kutatás vezetője szerint nem csupán megtalálták az elsüllyedt várost, hanem az is kiderült, hogy rendkívüli fejlettségi fokon álló nép élt itt. Laboratóriumi elemzésekkel például, amelyeket egy modenai kutatóintézetben végeztek, eddig nem ismert cementfajtának nyomaira bukkantak, és olyan fémötvözeteket mutattak ki, amelyek ugyancsak fejlett kohászatra utalnak.

Szintén elméletük bizonyítását látják abban, hogy ma is láthatóak azok a homokdűnék, amelyeken áthatolt a hatalmas víztömeg és lerombolta a falakat. Minden bizonnyal ez a víz töltötte fel a beltengert, amely elárasztotta Atlantiszt.

A Merlin Burrows most egy dokumentumfilmet készített missziójukról. A filmben a kutatócsoport felkeresi azokat a helyszíneket, amelyek feltételezésük szerint még magukon viselik egy hajdan volt nép nyomait.ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!