Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A nagyon olcsó napszemüvegek gyakran optikai hiányosságokkal rendelkeznek. Arra figyelmeztetnek a szakértők, hogy semmiképp ne vegyünk legalsó árkategóriás napszemüveget!

Lehetőleg mindig szaküzletből vásároljunk, és kérjük ki az optikus tanácsát, ne sajnáljuk a pénzt rá, mert a szemünk egészségével játszhatunk! A napszemüveg szerepe az ultraibolya sugarak elleni védelem lenne, azonban a piacon, olcsó üzletekben vásárolt példányok egyáltalán nem felelnek meg a minőségi elvárásoknak. Nemrég tesztelésnek vetettek alá egy piacon vásárolt minőségi napszemüveget, és egy drágább, szaküzletben beszerzett darabot.

Mint kiderült, az olcsóbb napszemüveg egyáltalán nem védi a szemet, hosszútávú viselése igen káros lehet. A teszt során egy UV-ledes zseblámpával világítottak meg egy a piacon vásárolt olcsóbb napszemüveget, és egy másikat, amit a szakboltban vásároltak. A második, minőségi szemüveg esetében a fény egyáltalán nem hatolt át a lencsén, viszont az első napszemüveg szinte teljes egészében átengedte az UV-fényt.

Bebizonyosodott, az olcsó napszemüveg semmilyen védelmet nem nyújt a szemnek, a minőségibb lencsével ellátott példány viszont véd az UV-sugárzás ellen. A hangsúly nem feltétlenül a drágaságon, vagy az olcsóságon van, hanem elsősorban az a fontos, hogy egy szaküzletbe vásároljuk azt a napszemüveget, amelyet egész nyáron viselni fogunk a tűző napon.

"Egy napszemüveg 400-as védelmet kell nyújtson, mert különben a szem idő előtt öregedésnek indulnak, és a sejtek is károsodhatnak" - tanácsolja a szakember.

Ha a látásunk rosszabb, mint nélküle, akkor semmiképp ne használjuk. Ha ugyanolyan, vagy jobb, akkor minden bizonnyal egy minőségi lencsével van dolgunk. Nagyon kevés ember van, aki minőségi napszemüvegre áldoz, a választásnál az elsődleges szempont sajnos az ár, és hogy megfeleljen a divatnak. A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy ne hordjunk egy napszemüveget két évnél tovább, ezután ugyanis csökken a lencsék védőhatása.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!