Egy új kutatás szerint az éghajlatváltozás miatt a század közepére a világ nagyvárosainak háromnegyede látványos klimatikus átalakulást tapasztal majd - írja a ScienceAlert.

Ami ennél is aggasztóbb: a városok 22 százalékában olyan éghajlat fog kialakulni, amelyhez hasonló ma még nem is létezik.

Az ETH Zürich csapata 520 nagyobb várost vizsgált. A szakértők az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének optimista szén-dioxid-kibocsátási modelljével számoltak, az információk alapján pedig egy interaktív térképet hoztak létre. A forgatókönyv szerint 2100-ra az üvegházhatású gázok csökkentésével sikerül mérsékelnünk a felmelegedést.

Fotó: iStock

Bár a kutatók optimista modellt használtak, az eredmények így is megdöbbentőek.

Az adatok alapján 2050-re Londonban olyan lesz az éghajlat, mint a mai Barcelonában, Budapesten pedig olyan, mint a mostani Szkopjében.

A változások főként az átlaghőmérséklet és a csapadékmennyiség növekedését jelentik, a nyarak és a telek Európában például 3,5-4,7 Celsius-fokkal lesznek melegebbek. A drámai átalakulások miatt egészen új politikai és infrastrukturális kihívásokra számíthatnak a települések.

A szakértők bíznak benne, hogy a mostanihoz hasonló tanulmányok arra ösztönözik majd az embereket, hogy lépéseket tegyenek a probléma elkerüléséért.

Kiemelt fotó: iStock


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!