Még mindig nagyon divatos a paleo étrendet követni, ami nagyjából annyit takar, hogy csak azt és úgy szabad enni, ahogyan a kőkorszakban az ősemberek tették. Egy friss kutatás most kimutatta, hogy mennyire nincs egységes paleo étrend, ráadásul nem is mindig volt olyan nagyon egészséges az, amit az őseink ettek - írja az IFL Science.

A Norvégiai Arktiszi Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy milyen étrenden éltek azok az emberek, akik a kőkorszakban a mai Norvégia területén laktak. Kiderült, hogy nagyrészt halakat és fókát fogyasztottak, amivel alapvetően nem lett volna gond, ha a mainál (és az egészségesnél) ne lett volna több mérgező fém ezekben a tengeri élőlényekben.

A kutatók az atlanti tőkehal (Gadus morhua) és a grönlandi fóka (Phoca groenlandica) 6300-3800 éves leleteit vizsgálták meg régészeti lelőhelyekről, és megnézték, hogy mennyi mérgező fémet tartalmaznak.

A tőkehalban a mai ajánlott mennyiség huszonkétszerese volt kadmiumból, ami egy önmagában is mérgező anyag, direkt módon károsítja a szervezetet.

Ólomból ugyanez a tőkehal négyszer többet tartalmazott, mint a ma meghatározott biztonságos érték. A fóka esetében a kadmium mennyisége tizenötször több volt, mint az ajánlott, az ólom pedig, hasonlóan a tőkehalhoz, négyszeresen haladta meg a biztonságos értéket. A higanyszint is magas volt, de még az ajánlott értéken belül maradt, hasonlóan a mai arktiszi halakhoz.

Kép: Getty Images

Mindhárom fém roncsolja az emberi szervezetet, ha túl sokat fogyasztunk belőlük, az ólom például az emberi idegrendszert támadja meg, a higany pedig ugyanígy az idegrendszerre, az emésztőrendszerre és az immunrendszerre lehet káros hatással. Ezen kívül megtámadhatja a tüdőt, a vesét, a bőrt és a szemeket is.

A halak és fókák szervezetének fémtartalmát a kutatók szerint az emelhette meg, hogy az időszakban megváltozott az óceán hőmérséklete és a tengerszint is, ezért több fém mosódott ki a sziklákból és a part menti területekről. A víz megnövekedett fémtartalma pedig előbb-utóbb megjelent a halakban és fókákban is, ami átjutott a táplálékláncon keresztül az emberekbe is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!