Megnyílt a Vörösmarty téri Budapesti és Adventi és Karácsonyi Vásár. Gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, valamint ünnepi műsorokkal várja az idén 20 éves Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a látogatókat november 9. és 2019. január 1. között a főváros egyik legszebb főterén, a Vörösmarty téren.

A Vörösmarty téri Téli Fesztivált idén 20. éve rendezik meg és több éve a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel. A szervezők célja a magyar népi és nemzeti tradíciók, a hagyomány ápolása és bemutatása. Az adventi kulturális és gasztronómiai rendezvény küldetése a családi vállalkozások által készített kézműves termékek, valamint a helyi termelők bemutatása a gasztronómián keresztül, mindezt hangulatos környezetben, Budapest szívében.

A vásár gasztrokínálata

A Vörösmarty téren – 16 vendéglátóhelyen – itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik, közvetítik a kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a karácsonyi ünnepkör hagyományait. Hagyományhűen, kistermelői alapanyagokkal, a magyar családi kisgazdaságok legjobb termékeivel dolgoznak.

November 9-től 2019. január 1-ig hetente más-más – a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó, kulináris élményeket kínálnak, így egy helyen megismerheted az ország régióinak étel- és borkínálatát. Az első hét Szent Márton hete (november 9-18.). A további kínálatról a programfüzetben olvashatsz.

A Vörösmarty téri vásár egyedi kézműveskínálata

A vásáron több mint 120 kézműves kínálja szebbnél szebb termékét. A mesterek komoly minőségi rostán esnek át és szigorú szabályoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy a saját készítésű, művészi kivitelű munkáikkal megjelenhessenek itt.

Az árusok több mint fele a Magyar Kézműves Szövetség tagja. A közel 20 mesterséget felsorakoztató vásár kiválóan szemlélteti a magyar kézműves mesterség sokszínűségét, minőségi színvonalát.

Adventi koszorú

Az idei forgatagra más meglepetéssel is készülnek a szervezők. Budapest legforgalmasabb terén felállított több mint 3 méter átmérőjű, mintegy fél méter vastagságú koszorú a tér legszebb dísze lesz, valamint az ünnepi hangulat egyik meghatározó, hagyományőrző jelképe is egyben. A több mint 4 mázsa vessző-alapot fenyő, moha, szalag, csipketermések és aranydíszek teszik még szebbé.

Adventi gyertyagyújtás

A téren található óriás adventi koszorú négy gyertyáját adventi vasárnapokon 16 órakor ünnepélyes keretek között, angyali kórus kíséretében gyújtják meg.

Adventi fényfestés

A Vörösmarty tér egyik jelképe a Gerbeaud Házban található kávéház, minden bizonnyal Budapest leghíresebb kávézója. A szecessziós-késő eklektikus impozánsa épület 1858-ban épült, idén 160 éves, a szervezők a fénnyel teszik még pompásabbá a házat.

December 1-24. között minden nap sötétedéstől fényfestésben lehet gyönyörködni, amelyet minden nap délután 5 órától egészen a zárásig láthatsz.

Hütte – Budapest sztorik és hangulatos irodalmi estek

A Hütte Bisztrónál és környezetében heti tematikus programokkal, magyar borok kóstoltatásával készülnek. A Bisztróban kulturális programok és gasztronómiai bemutatók is lesznek: keddenként 18.00 – 21.00 óra között, szerdánként 18.00 – 19.00 óra között Budapest titkai címmel, mesél hazai utazási érdekességekről Kiss Róbert Richárd újságíró előadása, csütörtökönként Hagyományok Háza vendégvárása, a Kárpát-medence hagyományait, kultúráját bemutató programok, péntekenként 18.00 – 19.00 óra között Írók karácsonya című irodalmi estet rendeznek ismert írók részvételével. Eljönnek és mesélnek: Péterfy Gergely, Nyáry Krisztián, Ugron Zsolna, Schein Gábor, Saly Noémi és Závada Pál, szombatonként 10.00 – 18.00 óra között Szamos marcipán bemutató szórakoztatja az édességkedvelőket.

Színpad

A vásár ideje alatt a látogatókat közel 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertre kerül sor hétköznaponként és hétvégén egyaránt. A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon.

Különlegességek

Játszóház

A családok együtt vagy a gyerekek csoportokban készülhetnek megfogható formában az adventre: idén új a kézműves játszóházban várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban.

Számos egyéb programmal is megidézik advent szellemét, ünnepélyes szertartás keretében gyújtanak gyertyát az óriás koszorún, nyitott műhely keretében, avatják be egy-egy mesterség kulisszatitkaiba a látogatókat.

Hagyomány

A Magyar Kézműves Szövetség szervezésében Nyitott műhely keretében a helyszínre telepített hagyományos kovácsműhelyben a kovácsmesterség kulisszatitkaiba avatják be a közönséget.

Mikulás

Az igazi finn Mikulás magyarországi látogatása során a Vörösmarty téren várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Joulupukki, a finn Mikulás december 6-án 16-17 óra között várja a gyerekeket a téren felállított színpadon.

Újdonságok – Városi magasles

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében bemutatott magasles új helyszínen, a Vörösmarty téren várja a „városi vadászokat”. Az installáció célja, hogy pár percre kiszakadva a város kreálta túlzsúfoltságból lehetőség nyíljon magát a várost, az embereket és saját magunkat is kívülről vizsgálni.

Poket automata

A könyvautomata már a Vörösmarty téren is várja az olvasás szerelmeseit.

Karitatív

A hagyományokhoz híven, az idén is több karitatív szervezetet hívtak meg a szervezők, akik folyamatosan mutatkoznak be a vásár karitatív faházában. Két kiemelt rendezvénnyel is segíti a vásár a rászorulókat:

December 1-jén, szombaton 10-17 óráig Jótékony pálinkázás címmel lehet pénzadományokkal segíteni Nagydobrony magyar árvaházában élő, nehéz sorsú, kárpátalakjai gyerekeket. A jókedvű adakozókat az Angyabanda és a Kiss Kata Zenekar szórakoztatja.

Gyűjtés a Budai Gyermekkórház számára: a Gróf Széchenyi Család Alapítvány gyerekeknek gyűjt orvosi készülékre. A Budai Gyermekkórház Epilepszia-Neurológiai Szakambulanciáján jelenleg egy darab, nagyon megviselt készülékkel tudnak folyamatos, 24 órás megfigyelést végezni a beteg gyermekeken. A diagnózis megállapításához, valamint a későbbi nyomon követéshez is szükséges a vizsgálat, az adatok kielemzése alapján tudják a szükséges kezeléseket meghatározni. Hosszú várakozási idővel kell számolni és a készülék megbízhatósága így is kérdéses időnként.

A Vörösmarty téren, ezeken felül, több lehetőség is nyílik a jótékonykodásra. Huszonnégy közhasznú szervezet ad lehetőséget az adományok befogadására. A szervezetek a vásár programfüzetében megtalálhatók.

Bővebb információk ITTÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!