Az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön megerősítette, hogy Phenjan rakéta fegyverkísérletet hajtott végre, írja az MTI.

Patrick Shanahan ügyvezető miniszter Washingtonban - az albán védelmi miniszterrel tartott tárgyalásai előtt - erősítette meg újságíróknak, hogy Phenjan nem ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet.

Csütörtökre virradóra a KCNA észak-koreai hírügynökség jelentette, hogy Phenjan új típusú "taktikai" fegyvert próbált ki. Ám a hírügynökség nem részletezte a "taktikai" fegyver mibenlétét, csupán annyit írt róla, hogy

"különleges módon" lehet irányítani és "nagy erejű robbanófejjel" rendelkezik.

Az első kommentárok már csütörtökre virradóra megjegyezték: a "taktikai" jelző arra utalhat, hogy

rövid hatótávolságú, és nem nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát teszteltek.

Shanahan ezt erősítette meg.

A Pentagon vezetője azonban nem kívánt részletekbe bocsátkozni. Mint fogalmazott: "nem akarok kitérni hírszerzési jelentéseink részleteire, csak annyit mondhatok, hogy valóban nem ballisztikus rakétáról volt szó".

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon a kísérletet a földön hajtották-e végre, vagy fellőtték-e a rakétát, Shanahan homályos választ adott. "Lehet azt mondani, hogy kilőtték, felbocsátották, tesztelték. Ezek szinonimák" - fogalmazott.

A Pentagon ügyvezető irányítója leszögezte: a kísérlet semmiképpen nem befolyásolta az Egyesült Államok műveleteit a térségben.

Phenjan csütörtökön azzal a követeléssel is előállt, hogy Washingtonban váltsák le Mike Pompeo külügyminisztert, mint az észak-koreai nukleáris leszerelési tárgyalások amerikai delegációvezetőjét, és helyette egy "kommunikációjában óvatosabb, érettebb" politikust nevezzenek ki főtárgyalónak.

Az észak-koreai hírügynökség idézte Kvon Dzsong Gunt, a phenjani külügyminisztérium amerikai ügyekkel foglalkozó részlegének vezetőjét, aki azt hangoztatta: attól tart, hogy amennyiben változatlanul Pompeo vezeti a tárgyalásokat, akkor "rossz lesz a hangulat, és a tárgyalások újra megrekednek".

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője ezzel kapcsolatban megjegyezte: a minisztérium ismeri a sajtójelentést, és az Egyesült Államok továbbra is kész a konstruktív tárgyalásokra Észak-Koreával.