Egymást érik a drámai hírek Magyarország ötödik leggazdagabb üzletembere, a műtrágyakirályként emlegetett Bige László háza tájáról. Legújabban a 24.hu úgy értesült, hogy a hét elején a megyei katasztrófavédelmi hatóság felfüggesztette a Bige Holding szolnoki kénsavgyárának működési engedélyét. A szerkesztőségünkbe befutott információ szerint még az úton lévő kamionos szállítmányoknak is vissza kellett fordulniuk.


Már az előzmények is nagy port vertek fel, hiszen

  • 300 fős különítmény szállta meg tavaly novemberben a Bige Holding szolnoki üzemét, a hatóságok tájékoztatása szerint a nyomozás hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt folyik.
  • Május végén a nyíregyházi rendőrkapitányságon gyanúsítottként hallgatták ki Bige Lászlót.
  • Mint megtudtuk, két napra őrizetbe is vették, és a műtrágyakirályt vesztegetéssel gyanúsítják. A HVG hetilap értesülése szerint nem a hatóságok megvesztegetéséről lenne szó, hanem egy régi kereskedelmi ügyletről, arról, hogy Bige nem piaci áron adott el műtrágyát.

Az újabb látványos intézkedést, a szolnoki gyár leállításáról szóló hírt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megerősítette lapunknak:

A hatósági szakemberek ismételten hiányosságokat tártak fel az említett üzemben, emiatt ott a biztonságos működés feltételei nem adottak. Ebből következően a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági jogkörében eljárva megtiltotta az üzem működését.

Részleteket azonban nem árultak el, így azt sem, milyen konkrét szabálytalanság miatt vetették be a drasztikus intézkedést.

A Bige Holding szolnoki központjában a titkárságot elértük, ám ott azzal hárították el érdeklődésünket, hogy éppen a hatósággal tárgyal a vezérigazgató úr, próbálkozzunk a jövő héten. Amint írásban feltett kérdéseinkre választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Ahogy sokasodnak a milliárdossal szemben alkalmazott hatósági akciók, úgy erősödnek a találgatások arról, mi áll az intézkedéssorozat hátterében. A Forbes magazin sorra vette, kinek áll érdekében a műtrágyabirodalom romba döntése és megszerzése. Jelöltek vannak, de a szóba jöhető befektetők, a cseh pénzügyminiszter Andrej Babis, a régi Bige-ellenlábas Csányi Sándor, illetve a mindenevő felcsúti milliárdos Mészáros Lőrinc cégcsoportjánál is cáfolták, hogy megvennék a Bige-cégeket.

Már korábban is felvásárlási célpontnak tartották az egyre jobban eladósodó műtrágyabirodalmat, a 2018-as eredmények pedig ezt még inkább alátámasztják: a csoport zászlóshajója, a péti Nitrogénművek Zrt. 15 milliárdos veszteséget mutatott ki, saját tőkéje 60,2 milliárdról 45 milliárdra csökkent, közben a csoport árbevétele szinte stagnált (91, milliárd után 92,9 milliárd), a kötelezettségállománya meghaladja a 120 milliárd forint.

Kiemelt kép: Bodnár Boglárka / MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!