Nem helytállóak a Magyar Nemzet vádjai, semmiféle adatmásolás nem történt, mondta az Indexnek Udvarhelyi Tessza a Magyar Nemzet hétfői cikkére reagálva. A kormánylap egy belső csoportból printscreenelt fotóra alapozva írt arról, hogy Pikó András közös VIII. kerületi polgármesterjelölt kampányfőnöke törvénysértő tevékenységet örökített meg, sőt feltételezhető, hogy "csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék".


A lap szerint "vaskos dossziét juttatott el a Magyar Nemzethez a fővárosi ellenzék kampánycsapatának egy csalódott tagja", de a cikkből nem derül ki erről semmi, csak a fent idézett árva fotó, amely alapján azt írták, hogy biztosan illegális adatbázist építenek Pikóék.

A Magyar Nemzet vádjait Pikó kampányfőnöke visszautasította, azt mondta tisztában vannak felelősségükkel, amit a polgármesterjelöltet és a képviselőjelölteket ajánló aláírások gyűjtésével és kezelésével összefüggésben a jogszabály előír, így annak mindenben meg is felelnek, feletek:

Az összesen 12 egyéni választókerületi jelölt és a polgármesterjelölt számára kiadott összesen csaknem 1400 ajánlóívet kezeltünk az elmúlt napokban, ezek aktivistáknak történt kiadását, visszahozatalát és átvételét egy elektronikus felületen vezettük. Ez a nyilvántartás kizárólag arra vonatkozik, hogy mely önkéntesünknél hány darab aláírásgyűjtő ív volt, ebből mennyit juttatott vissza, kinek adta át és mennyit kellett még visszahoznia, mielőtt leadjuk az ajánlásokat

- magyarázta a kampányfőnök, hogy mi látható a fotón. Udvarhelyi Tessza megismételte: semmiféle jogsértés nem történt, az állampolgárok személyes adatait a jogszabályoknak megfelelően nem másolták le, az adatkezelési eljárásról valamennyi önkéntesük tájékoztatást kapott.

Mindennek ellenére Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, korábbi VIII. kerületi polgármester úgy nyilatkozott, hogy az ellenzék törvénytelenül kezelte a választók személyes adatait Józsefvárosban, ezért visszalépésre szólította fel az ellenzék VIII. kerületi polgármesterjelöltjét és a helyi ellenzéki jelölteket az önkormányzati választáson való részvételtől.

Kiemelt kép: MTI / Balogh Zoltán


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!