A románok többsége úgy értékeli, hogy Magyarország elfogadhatatlan mértékben beavatkozik Románia belügyeibe, és azon ügyködik, hogy "így vagy úgy" ellenőrzése alá vonja Erdélyt - egyebek között ez derült ki az INSCOP közvélemény-kutató intézet egy friss felméréséből, amelynek külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekről gyűjtött adatsorát hétfőn tették közzé.

A közvélemény-kutatást a Román Akadémia két éve alakult, főleg Oroszországgal és Magyarországgal foglalkozó Információs Hadviselést és Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratóriuma (LARICS) rendelte meg.

Az első állítással (Magyarország beavatkozik Románia belügyeibe) a megkérdezettek 58,2, míg a másodikkal (Magyarország ellenőrzése alá akarja vonni Erdélyt) 62,6 százalékuk értett egyet.

Az április 12. és május 3. között végzett felmérés adatsora szerint a megkérdezettek 64,4 százaléka egyetértett azzal, hogy "Oroszország jelentette és jelenti a legfőbb fenyegetést Románia biztonsága számára", és 59,2 százalékuk támogatná, hogy Románia növelje védelmi kiadásait.

A felmérésből az is kiderült:

a válaszadók Magyarországot tartják a legkevésbé "baráti" országnak Románia szomszédai közül.

A megkérdezettek 78,5 százaléka tartja a Moldovai Köztársaságot, 59 százalékuk Bulgáriát, 50 százalékuk Szerbiát, 40 százalékuk Ukrajnát és 27,1 százalékuk Magyarországot baráti országnak. Románia valamennyi szomszédjáról "inkább baráti" összkép alakult ki Magyarország kivételével:

a megkérdezettek 61,2 százaléka nem értett egyet azzal, hogy Magyarország barátja lenne Romániának.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>