Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Nagyon sok fül-orr-gégész szakorvos panaszkodik, hogy egyre több az olyan páciens, aki azért keresi fel, mert a fültisztító pálcika használata közben sérülést szenvedett a dobhártyája.

Olyan esetről is beszámoltak már, amikor a fül belsejének vakarását egy gyufaszállal, vagy akár egy iratkapoccsal próbálták megoldani, aminek természetesen komoly sérülés lett a következménye.

A fül tisztítására kialakított pálcikák rendeltetéséről tévesek az ismeretek, ezeket ugyanis nem a belső fül tisztítására alakították ki, hanem csakis a fülkagyló tisztán tartására.

Bármennyire is furcsának tűnhet, a fül tisztítását a kisujjunk begyével végezhetjük a legjobban, természetesen rövidre vágott körmökkel.

Igyekezzünk ne használni olyan gyógymódokat esetleges fülfájás esetén, melynek során meleg olajat, vagy akár alkoholt öntünk a fülünkbe, vagy fokhagyma cikket dugunk a fájdalom kezelése céljából.

Kevesen tudják, hogy a fülsár, amennyire esztétikátlan, pontosan annyira nélkülözhetetlen fülünk számára. A fülsár, amelyet a hallójáratban található mirigy választ ki, koleszterint, triglicerideket és savakat tartalmaz, és feladata a fül tisztítása és védelme, megakadályozva a por és más káros anyagok bejutását a hallószervükbe.

Működése egyszerű!

A hallójárat izmai az ártalmas anyagokkal teli fülsarat a külvilág fele taszítják. Természetesen a nem megfelelő higiénia, dugók kialakulásához vezethet, és ennek következménye az ideiglenes vagy akár végleges hallásvesztés, de akár egyensúlyi zavart is okozhat.

A viaszcsap eltávolítását kizárólag a szakorvos végezheti, mivel vannak olyan esetek, amikor a dugó olyan kemény, hogy először különleges anyagokban kell áztatni azt. Bármilyen próbálkozás, mellyel mi magunk szeretnénk megoldani az ilyen jellegű problémát, sérülést és akár fertőzést is okozhat.

Ezért fülpanasz esetén ajánlott első körben a szakember felkeresése, aki megállapítja a probléma okát és házi gyógymód alkalmazása helyett, célirányos és hatékony kezelést ír fel a gyógyulás érdekében.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!