Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása egy nagyon szép film, amely rólunk szól, ennek révén közelebb kerülhetünk magunkhoz és a világ is megismerhet minket


- mondta Káel Csaba filmügyi kormánybiztos az M1 aktuális csatornán szerda este.

Kiemelte, az, hogy a film felkerült a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes művek szűkített listájára, egy hónap leforgása alatt a második fantasztikus hír a magyar filmek kapcsán. Az első Gera Marina Szász Attila Örök tél című filmje főszerepében nyújtott alakításáért nyert Emmy-díja volt.

Ez a film ugyancsak rólunk szól

- jegyezte meg Káel.

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt évek sikerei megítélése szerint minek köszönhetőek, Káel Csaba azt mondta, a mozgóképes szakma elkezdett olyan szervezeti formát ölteni, amelyben rendszerszerűen születhettek meg alkotások minőségi kontrollal, így esélyesként indulhattak fesztiválokon. Szerinte a témaválasztásokkal egyre több nézőt tudtak az alkotók megközelíteni, és Hollywood erre figyelt fel, ez a folyamat pedig folytatódik szerinte. Január 1-jével megalakul a Nemzeti Film Intézet, amely a mozgóképes szakmát még inkább egységesíti, mivel nemcsak a filmprojekteket fogadja majd be, hanem a televíziós produkciókat is.

Hozzátette, az intézet nemcsak szakmai összeolvadást jelent, ami segít abban, hogy a forgatókönyvek megtalálják a megfelelő formájukat - azt, hogy televíziós sorozat vagy mozifilm készüljön belőlük -, hanem segítséget kíván nyújtani a producereknek abban, hogy a tartalomfejlesztés kidolgozása mellett foglalkozzanak a forgalmazás kérdésével is. A kormánybiztos végül elmondta, hogy a világban nagy a tartaloméhség, felerősödtek a letölthető tartalmakat kínáló szolgáltatók, ami lehetőséget ad arra, hogy szélesebb spektrumban készüljenek mozgóképes tartalmak. Káel szerint érdemes a koprodukcióval is többet foglalkozni.

(MTI)

Kiemelt kép: Vajda János / MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!