November 17-én ünnepli 146. születésnapját Budapest. A fővárosi közgyűlés korábbi döntése értelmében, ez a nap az évfordulója Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget 1873-as egyesítésének.

A jeles napon a főváros főpolgármestere, Karácsony Gergely így köszöntötte a várost:

"'Önkormányzati jogánál fogva a főváros saját belügyeiben önállóan intézkedik, határoz és szabályrendeletet alkot, s határozatait és szabályrendeleteit saját közegei által hajtja végre…' Így szól a Budapest létrehozásáról szóló 146 éves törvény. Ma sem fogalmaznánk másképp. Boldog születésnapot Budapest!"

- írta a főpolgármester a közösségi oldalára.

hirdetés

Pénteken, a megemlékező ünnepségen azt mondta, hogy emlékezni és emlékeztetni kell mindenkit arra, hogy Budapest az a kivételes európai főváros, amelyet nem uralkodói hatalom hozott létre, hanem éppen annak ellenére jött létre és szerezte meg fővárosi jogát.

"Mi 146 év múltán is csak ahhoz ragaszkodunk, amit megalkuvásból biztosított a törvény a városnak"

- fogalmazott.

A főpolgármester azt is elmondta: amit 146 évvel ezelőtt küzdöttek ki magunknak a városlakók, azt most is képesek leszünk megvédeni, "mert senki, de senki nem leckéztetheti meg, végképp nem büntetheti meg" a budapestieket azért, mert felelősen kifejezték demokratikus akaratukat.