Szerdán mi is írtunk róla, hogy a netet ellepték a felhasználók öregített fotói az ismét felkapott FaceApp nevű mobilalkalmazásnak köszönhetően, ami frissen készített szelfik vagy a telefonon tárolt fotók alapján alakít át arcokat. Külön cikket szenteltünk az appal kapcsolatos adatvédelmi aggályoknak, miszerint az orosz fejlesztők alkalmazása az indokoltnál több fotóhoz kér hozzáférést, és hogy a hiányos felhasználási feltételek teret adnak annak, hogy a felvételeket saját céljaikra használhassák fel, akár üzleti jelleggel is.

Inkább ne használja az öregítős mobilappot, ha nem muszáj!

Több dolog miatt is adatvédelmi aggályokat vet fel a FaceApp, ami a felszínen csak egy poénos szoftvernek tűnik.

A FaceAppot készítő Wireless Labs fejlesztői szerda este kommentálták a feltételezést hivatalos közleményben. Yaroslav Goncharov vezető szerint csak a felhasználó által kiválasztott fotót dolgozzák fel szerverükön, és nem férnek hozzá az eszközön található többi felvételhez, ahogy azt a kiberbiztonsági szakértők feltételezik. Hozzátette, hogy a felhasználói adatok nem Oroszországban landolnak, mivel a felhős számítási szolgáltatásaikat az amerikai Amazon és a Google nyújtja.

A fejlesztő szerint a felhasználók kérvényezhetik is, hogy a képeiket töröljék a szerverükről. A TheNextWeb kiderítette, miként lehet. Mutatjuk:

  1. Nyissa meg az akalmazást a telefonján, majd keresse meg az általános beállításokat (Settings).
  2. Itt válassza a Support menüpont alatt található "Report a bug" menüpontot.
  3. A hibabejelentőn keresztül nyitott új üzenet témamegjelölésének adja meg, hogy "privacy", azaz magánszféra. Az üzenet tartalmának elég annyit írni, hogy "data removal"-t, azaz adattörlést kérünk.

A cég ígérete szerint hamarosan egy dedikált felületet is készítenek erre a célra, lévén a mostani megoldás egyáltalán nem egyértelmű. Goncharov korábbi nyilatkozata szerint a képek nagy részét egyébként a feltöltés utáni 48 órában maguktól törlik.

(Kiemelt kép: AFP)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!