Csaknem hétszer több pénzt adott az EU határrendészeti, biztonsági, és migrációval kapcsolatos kiadásokra Magyarországnak, mint amennyit a kabinet állít - derítette ki a Népszava.

A lap érdeklődésére az Európai Bizottság szóvivői irodája azt közölte, hogy

a 2014 és 2020 közötti ciklusban Magyarország „110 millió euró előirányzott összeget kapott”, ezen felül pedig egyedi kérelmek alapján 27 millió eurót adott az unió rendkívüli költségekre - összesen tehát 137 millió eurót, tehát több mint 40 milliárd forintot utaltak a kormánynak.

Hollik István kormányszóvivő azonban augusztus végén azt állította, hogy "az EU Magyarország 504 milliárd forintos határvédelmi költségei után 6,6 milliárd forintot hajlandó kifizetni." Hozzátette azt is, hogy

szerinte ez megalázó, méltatlan és nem korrekt.

A Népszavának elküldött beszámoló azonban emlékeztet arra, hogy a rendkívüli uniós alapból Magyarország négyszer kért és kapott is támogatást. Legutóbb idén februárban hagyott jóvá az EU a kormánynak 20 millió eurót, amit nyáron ki is fizettek.

Az eredeti összeg, ami a tavaly februári kérelemben szerepelt, 800 millió euró volt, ám végül a magyar hatóságok maguk módosították ezt 20 millióra.

Az Európai Bizottság megerősítette, hogy további kérelmet a magyar hatóságok nem terjesztettek elő.