A műanyagszennyezés egyre nagyobb problémát okoz, a hulladék különösen nagy veszélyt jelent a tengeri élővilágra. Sok állat gabalyodik bele a műanyagokba, egyes élőlények pedig tápláléknak tekintik a szemetet. Egy, a közelmúltban megmentett teknős is így járt, a gyomrában rengeteg műanyagot találtak - írja az IFLScience.

A közönséges levesteknős heteken át ürítette a hulladékot, összsen 13 grammnyi zacskó, háló és egyéb műanyag jutott ki szervezetéből.

Az élőlényt egy halász fogta ki Buenos Aires közelében december végén, majd egy állatvédő szervezethez került. A szakértők már a radiológiai felvételeken észrevették a szemetet, majd olyan készítményt adtak neki, ami elősegíti a bélmozgást. Ignacio Peña, a csapat tagja szerint a teknős állapota egyre javul.

Kép: iStock

Nem ez az első alkalom, amikor a csoport hasonló állapotú teknőssel találkozik, idén már két példánnyal is volt dolguk. Az egyiket már elpusztulva találták meg, a másikat azonban élve sikerült elszállítani.

A közönséges levesteknős veszélyeztetett fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. A kifejlett példányok többsége növényevő, a fiatalabbak azonban gyakran esznek húst. A problémát az jelenti, hogy a tapasztalatlan egyedek sok esetben tápláléknak nézik a hulladékokat, a műanyagot elfogyasztó példányok pedig nagy eséllyel elpusztulnak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!