Tizennégy állami tulajdonú ingatlan vagyonkezelési jogát adná át az a törvényjavaslat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) fóti lovasterápiás központja számára, amelyet Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője nyújtott be két hete az országgyűlésnek.


Harrach indítványa szerint a fóti gyermekváros területét is érintő ingatlanok 2020 szeptemberétől kezdődően 20 éves időtartamra, ingyenesen kerülnének a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Egyesület vagyonkezelésébe.

A törvénymódosításról a KDNP is kitett honlapjára egy beszámolót, de sem abban, sem más híradásban nem jelezték, hogy Harrach úgy nyújtotta be az NGYSZ-t támogató törvényjavaslatot, hogy közben ő maga tölti be az NGYSZ alelnöki posztját.

A 24.hu megkereste a kereszténydemokrata politikust: nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy saját szervezete számára kedvező törvény meghozatalát indítványozza a parlamentben.

Nincs itt semmi összeférhetetlenség, hiszen nem cégről, hanem egy karitatív szervezetről van szó. Pont azért nyújtottam be én a törvényjavaslatot, mert én ismerem, hogy mire van szüksége a szervezetnek.

mondta Harrach Péter, aki szerint az átadásra javasolt területeket eddig is az NGYSZ használta, és az átadás csak minimálisan érinti a gyermekváros területét.

Más véleményen van azonban Szél Bernadett független képviselő. Szél a parlament gazdasági bizottságában részletesebb tájékoztatást kért volna az Orbán-család számára is kiemelt fontosságú NGYSZ támogatásáról, beszámolója szerint azonban a március 18-i ülésen hatalmas indulatokat váltott ki, amikor elővette az egyesület több mint 100 oldalas tervdokumentációját, amely "feketén-fehéren tartalmazza, hogy a Károlyi-birtok területe csökken" az átadások miatt. Szél szerint ekkor már nem is hagyták szóhoz jutni, hogy feltegye a kérdéseit.

Az Edvi Péter vezette NGYSZ saját bevallása szerint 6-10 milliárd forint közötti fejlesztésre készül. A fóti lovasterápiás központ bővítéséhez pedig a pénz mellett szüksége van a terület bővítésére is.

A kormány 2017-ben már határozatban biztosított közel 200 millió forint állami támogatást az egyesületnek a beruházások előkészítésére.

Az NGYSZ pénzügyi beszámolói szerint azonban ennél jóval nagyobb összegű támogatások is érkeztek az elmúlt években az egyesülethez, amely külön szervezetben menedzseli a fóti lovasközpontot, és egy Nemzetközi Gyermekmentő nevű alapítványt is működtet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017-ben 1,5 milliárd forinttal segítette meg a gyermekmentőt, az MNB pedig 135 milliót adományozott, de a szponzorok között volt az MFB, az MKB Bank, az MVM, a Szerencsejáték Zrt. és még számos jelentősebb állami cég.

A rendszerváltás óta működő NGYSZ alapítói között van Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó is. Az NGYSZ egyesületének elnöki posztját jelenleg is Kövér László házelnök tölti be.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!