3 milliónál is többen írták már alá a brit parlament honlapján található, a brexit leállítását követelő petíciót. A felhívás egészen pontosan azt követeli, hogy a brit kormány vonja vissza a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést, és Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja.


Az aláírók száma csütörtök délután lépte át az egymilliót. 24 óra alatt több mint kétmillió új aláíró lett.

A parlament petíciós bizottságának kimutatása szerint egyes időszakokban az aláírások száma percenként kétezerrel nőtt; ez rekord a hivatalos petíciós kezdeményezések történetében. A petíciós honlap az óriási forgalom nyomása alatt többször is elérhetetlenné vált.

A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír, de a képviselőknek elegendő csak véleményt nyilvánítaniuk a kérdésben, az 50. cikkely aktiválásának visszavonására a petíció önmagában nem kötelezi sem a parlamentet, sem a kormányt.

A petíciót még februárban indította egy maradás párti civil, Margaret Georgiadou. Igazán szerdán kezdett felpörögni az aláírások száma, közvetlenül az után, hogy Theresa May miniszterelnök levélben kérte az Európai Unió vezetőit, hogy június 30-ig halasszák el a brexiet. May a parlamentben a brit polgárok támogatását kérte.

May szóvivőjén keresztül csütörtök délután elutasította a petíció üzenetét. A kormányfő szerint a kilépés eltörlése helyrehozhatatlan károkat okozna a közbizalomban.

Jelen állás szerint a brexit céldátuma március 29., jövő péntek, de a csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozón megállapodás született a kilépési folyamat elhalasztásáról. A találkozón elfogadott zárónyilatkozat értelmében a jelenlegi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lenne az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a távozás feltételeit rögzítő, kétszer már leszavazott megállapodást.Újabb elutasítás esetén a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

(MTI, Guardian)

Kiemelt kép: Aris Oikonomou / AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!