1989. március 22-én egy Buffalo Sabres-St.Louis Blues hokimeccsen majdnem azóta sem látott tragédia történt. A Blues egyik helyzetnél a vendégek támadója, Steve Tuttle és a hazaiak védője, Uwe Krupp összeütközött a kapussal, Clint Malachukkal. Ez mindennapos a jégkorongban, csakhogy Tuttle korcsolyájának pengéje elvágta Malarchuk torkát, aki hiába kapott azonnal a sérült testrészéhez, óriási vértócsában próbálta mentenki a saját életét.


A felkavaró képsorok azóta bejárták az internetet, rengeteget foglalkoztak az esettel. A történteknek köszönhető az, hogy ma a kapusok nyaka előtt sokszor külön védőfelszerelés lóg, és hogy a sisakok hosszát megnövelték.

Videón az eset, csak erős idegzetűeknek ajánlott:

Végül a kapus túlélte az ütközést, ám a játékosok és a nézők is sokkot kaptak: előbbiek közül páran a pályára hánytak, a szurkolók közül pedig tizenegyen elájultak, ketten pedig szívinfarktust kaptak.

Csak le akartam jönni a jégről, anyukám a tévében nézte a meccset, és nem akartam, hogy lásson meghalni

- emlékezett vissza később Mularchuk, akinek óriási szerencséje volt, másnap már haza is engedték a kórházból.

Mularchuk fel tudta hívni édesanyját a történtek után, hogy minden rendben, de hogy érezzük: papot hívatott magához, mert úgy gondolta, tényleg meg fog halni.

A kapus életét igazából még a pályán, csapata egyik segédedzője mentette meg, aki mindenkinél hamarabb kapcsolt, és azonnal berohant a pályára, hogy megpróbálja csökkenteni a vérveszteséget. Malarchuk így is másfél liter vért vesztett, ám a mentőben már viccelni is volt ereje.

Hé, a harmadik harmadra visszavisztek majd, igaz?

Mularchuk az eset után soha nem lett az az ember, aki előtte volt: kényszerbetegség, alkoholizmus és rémálmok gyötörték. 2009-ben szakértőhöz fordult mivel poszttraumás stressz szindrómával küzdött.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!