Mi is beszámoltunk róla december végén, hogy házi őrizetbe került az a kínai kutató, aki novemberben azt állította, világra segítette a világ első génmódosított kisbabáit. Ho Csienkuj akkor nagy nemzetközi vihart kavart a kijelentésével. Most egy brit kollégája, Robin Lovell-Badge szerint halálbüntetés várhat rá - számolt be a Gizmodo.


A kínai kutató elsőként egy ikerpár születésénél segédkezett, és úgy tudni, már úton van pár további baba is. Sok szakember szerint etikai hibát követett el ezzel az orvos. A kínai tudományos világ nem nézte jó szemmel Csienkuj törekvéseit, így rövidesen megszüntették a férfi munkáját, később pedig a kínai kormány házi őrizetbe helyezte őt.

Az első babák a kutató szerint immunisak a HIV vírusra a CCR5 nevű gén eltávolításának köszönhetően, viszont nagyobb eséllyel kaphatják el az influenzát és talán más betegségeket is.

Az ikrek születéséről egy YouTube-videóban is beszámolt:

A londoni Francis Crick intézet genetikusa, Robin Lovell-Badge arról beszélt, szerinte Ho korrupció és vesztegetés vádjával állhat majd bíróság elé, ezek pedig Kínában halálbüntetéssel sújthatóak. Ho tavaly novemberben azon a Hongkongi Egyetemen tartott genetikai konferencián tette a nagy port kavaró bejelentést a kísérleti eredményéről, amit Robin Lovell-Badge szervezett. A londoni genetikus elmondása szerint azért hívta meg a kínai kutatót a konferenciára, hogy lehűtse a lelkesedését, miután meghallotta min dolgozik.

Az Index szerint azonban az sem biztos, hogy Csienkuj valóban elvégezte a beavatkozást, ugyanis ígérete ellenére a mai napig nem hozta nyilvánosságra a kutatás adatait.ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!