A Bordó Sárkány zenekart (vagy teljes nevén a Bordó Sárkány Régizene Rendet) Debrecenben sokan ismerik és szeretik. Aki már volt a koncertjükön, az tudja, hogy egyedi, a középkor világát hitelesen megidéző dallamaikkal, sodró lendületű előadásmódjukkal, színes repertoárjukkal lenyűgözik a közönséget, gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Az együttes azonban egyik dalával akaratlanul is elindított valamit, ami mostanra valóságos mozgalommá nőtte ki magát.

Tavasszal született a Lány és a Sárkány című saját szerzeményükből készült videoklip, mely úgy tűnik, komoly ihletett adott sok fiatal számára. Először, még tavasszal a Debrecen melletti Téglásról érkeztek rajzok. Az ottani iskolában egy zenekedvelő rajtanár grafika szakos tanulói számára adta feladatul, hogy a dalt meghallgatva készítsenek róla rajzokat.

bs1

A Bordó Sárkány "akcióban" - Fotók: a zenekar Facebook-oldala

bs

A "lavina" elindítója, a Lány és a Sárkány című dal:

A tanárnő a gyerekek rajzait elküldte a zenekarnak, akik büszkén posztolták azokat közösségi oldalukon - ezzel pedig szinte lavinát indítottak el.

A következő lépés már komoly iskolai feladat volt. A dal szövege kvázi „tananyag” lett, hiszen nyelvtani elemzésként szerepelt egy dolgozatban, ahol a nyolcadik osztályos tanulók jegyet is kaptak munkájukra. Azóta még négy város iskolájából érkeztek szebbnél szebb alkotások, melyeket a Lány és a Sárkány ihletett, valamint a zenekar egy másik, Világfa című dala. Dickmann Roland, a zenekar vezetője, a dal szerzője és zenésztársai ámulattal vegyes örömmel posztolják az egymás után érkező rajzokat.

Ezekből mára jóval több mint száz gyűlt össze, de nemcsak Debrecen környékéről, hanem Kecskemétről, Balmazújvárosból, sőt a szlovákiai Révkomáromból is érkeznek.

1

Fehér Judit, 3/B

2

Pinczés Petra, 3/B

6

Bobik Hanna, 5.o

A poén az, hogy a dalt eredetileg nem is gyermekek számára írták, mégis úgy tűnik, futótűzként terjed a zeneszerető és értő pedagógusok között. Hiszen olyan munkára inspirálja a fiatalokat, melyből szokatlan és egyedi alkotások születnek.

A zenekar harmadik lemeze, melynek címadó dala a Lány és a Sárkány decemberben jelenik meg. Ennek kapcsán a zenészek egy virtuális kiállítás létrehozását tervezik, ahol egyben lehet majd megnézni az ország különböző pontjain élő fiatalok alkotásait.

3

Rőth Benedek, 3/B

4

Cseh Márton, 3/A

5

Cseh Luca, 6/A

A Bordó Sárkány Régizene Rend és a középkori világzene

Bordó Sárkány Régizene Rend, saját meghatározása szerint „középkori világzenét” játszik. Ezalatt azt értik, hogy a középkori táncokat és dalokat önkifejező módon közelítik meg, a saját szerzeményeik viszont magukon viselik a középkori zene stílusjegyeit.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!