Ferenc pápa már 2017. decemberében beszélt arról egy tévéinterjúban, hogy a római katolikus egyháznak meg kellene változtatnia a "ne vigy minket a kísértésbe" sor fordítását a világ legismertebb keresztény imájában.

Az egyházfő szerint a pontosításra azért van szükség, mert Isten nem viszi kísértésbe a saját gyermekeit, azt a Sátán teszi, így aztán a helyes megfogalmazás a

ne engedj minket kísértésbe esni.

A francia katolikus egyház egyébként hasonló megfontolásból már korábban változtatott a szövegen, amelyet Jézus arámi nyelven mondott el, legelső fellelhető írásos formája pedig ógörögül található meg. Ezt fordították latinra - "Et ne nos inducas in tentationem" -, így terjedt el a nyugati kereszténységben, ennek nyomán pedig az egyéb nyelvekre történt fordításokban is.

Az új változatot - 16 évnyi kutatás után - most hagyta jóvá hivatalosan a pápa, ám a változtatás nem mindenkinek nyerte el a tetszését.

"Meg vagyok döbbenve!" - idézi a Seattle Times a Déli Baptista Teológiai Szeminárium elnökét, Mohler Albertet, aki szerint "mélyen problematikus" a pápa húzása. "Ez az Úr imája, és nem a pápáé. Nem változtathatja meg Jézus szavait" - méltatlankodott Mohler.

Philip Lawler, a Catholic World News szerkesztője azt kérdezi a New York Times-ban: "Hol fog ez megállni?" Szerinte Ferencnek immár szokásává vált a hívek összezavarása, így nincs mit csodálkozni azon, hogy egyre csak nő a feszültség a nyájon belül.

A brit Express a Twittertől is felvonultat néhány véleményt: van, aki szerint Ferencnek egyszerűen nincs joga megváltoztatni az Úr imádságát, és van, aki egyenesen a pápa lelövését szorgalmazza.

"Ahol baj van, Ferenc pápa megjelenik"

Zarándokokkal vonatoztunk Csíksomlyóig. Videó.

Miért gyűlölik a katolikusok Ferenc pápát?

Az elmúlt száz évben a katolikus egyház kettészakadt, és a két oldal harca egyre keményebb.

Kép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!