500 ezer forintra büntette a Kúria a TV2-t, mert április 18. és 23. között csak a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányáról számolt be hírműsoraiban. Ezzel a csatorna megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, benne a jelöltek és pártok közti esélyegyenlőségre vonatkozó előírásokat.


A panasszal korábban a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) foglalkozott, a beadványozó azt kifogásolta, hogy a Tények április 12. és 23. közötti adásait nézve "az az érzése támad a választónak, hogy a Fidesz-KDNP-n kívül nem létezik más olyan párt, aki indulna az EP-választáson, és egyáltalán kampányolna vagy megszólalna bizonyos kérdésekben".

Az NVB megállapította, hogy valóban aránytalanul nagyobb megjelenési lehetőséget kapott a Fidesz-KDNP a Tényekben, mint a többi jelölő szervezet. Bár a hírműsorokban más pártok is megjelentek, de ezek a megjelenések nem függtek össze az EP-választással. A TV2-t eltiltották a további jogsértéstől, kötelezték az ellene hozott határozat közzétételére, és 1 043 000 forint bírsággal sújtották.

A döntés ellen a csatorna a Kúriához fordult, szerintük a kifogásolt híradásaik jelentős része nem függött össze a választási kampánnyal, mert a kormány és annak tagjai által adott tájékoztatást jelenítették meg, és nem gondolják, hogy néhány nap alapján meg lehet állapítani, hogy a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség tartósan és súlyosan sérült-e.

A Kúria viszont egyetértett az NVB elmarasztaló határozatával, de mivel az április 15-17. közti műsorfolyamról korábban már született jogerős határozat, csak az április 18-23. közti adásokról dönthettek. Ezekről viszont megállapították, hogy az ellenzéki kampánytevékenység figyelmen kívül hagyásával alkalmasak voltak a választói akarat befolyásolására, azt sugallták, hogy a Fidesz-KDNP-n kívül más párt nem indul eséllyel az EP-választáson. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!