Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A minőségi alvás nem csupán egészséges, hanem jókedvvel is ellát a következő napra. A jó vagy rossz alvásnak sok minden állhat a hátterében, mégis a szakemberek azt állítják, leginkább a vacsorára elfogyasztott ételek befolyásolják az álmainkat.

Álmosítanak azok az élelmek, melyek triptofánt tartalmaznak.

Amellett, hogy elszenderít, a triptofán enyhíti a migrént, csökkenti a szorongást és az idegi feszültséget, valamint természetes antidepresszáns. Ha vacsora után, még lefekvés előtt harapnál valamit, jó lesz tudnod, mi az, amire ebben az órában már rá sem szabad nézned. Ugyanakkor vannak olyan ételek, melyeket nyugodt lélekkel el lehet majszolni akár éjjel is, mert nincsenek hatással az alvásra.

Ezeket ne fogyaszd lefekvés előtt:

Baconös sajtburger - mint bármilyen gyorséttermi ételt, a sajtburgert is kerülni kell az esti órákban, mert fokozza a gyomorsav termelődését.

Alkohol - vízhajtó hatású, így kiszáradáshoz vezet. Ráadásul az este elkortyolt alkohol rontja az alvás minőségét.

Csokoládé - főleg a fekete, sok koffeint tartalmaz, ami serkenti az idegrendszert, és az esti órákban elfogyasztva álmatlansághoz vezet.

Csirkehús - a baromfi húsát a gyomrunk 3-4 óra alatt tudja csak megemészteni, ezért az orvosok nem ajánlják a fogyasztását az esti órákban.

Fűszeres ételek - a csípős készítményeket kerülni kell a vacsoránál, mert felpörgetik az anyagcserét, és izgatottsági állapotot idéznek elő, ami álmatlansághoz vezet.

Amit jó ötlet vacsora idején a tányérra tenni:

Banán - rengeteg magnézium és kálium van benne, ami által hozzájárul az izmok regenerálódásához, és nyugodt alvást eredményez.

Pulyka - egy darab pulykahús elfogyasztása 2 órával lefekvés előtt segít a minőségi alvásban.

Tej - triptofánban gazdag, ami elősegíti az alvást. Nem hiába táplált ezzel az anyukánk, amikor kicsik voltunk.

Cseresznye - melatonint tartalmaz, azt a hormont, ami az álmosságért felelős. Természetes módon sötétedéskor termelődik a szervezetünkben, és a testünk biológiai óráját hangolja az elalvásra.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!