A Google mai Doodle-je (ünnepi emblémája) Johann Sebastian Bach születését ünnepli, és a cég most igazán kitett magáért: amellett, hogy a zeneszerző virtuóz egy rendkívül aranyos figura képében került fel a kereső főoldalára, a felhasználók egy interaktív játékot is kapnak. Ez egyben az első olyan Doodle, amihez mesterséges intelligenciát használtak fel.

A Doodle mögött egy gépi tanulásos algoritmus dolgozik, ami képes pár hangjegy alapján komplett harmóniákat megírni Bach stílusában, ezt 306 betáplált zenedarab elemzésével sajátította el. A felhasználó feladata mindössze annyi, hogy rákattintson az interaktív Doodle-re, majd utána néhány hangot lejegyezzen a kotta vonalaira, és megnyomja a Harmonizálás gombot. Jó hír, hogy rendhagyó módon nem 24, hanem 48 órán át érhető el a különleges alkotás.

Forrás: Google

Johann Sebastian Bach 1685. március 21-én született a német Eisenach városában, zenei beállítottságú családba: édesapja több hangszeren is játszott, ahogyan bátyja is zenész volt. Apja halála után bátyja nevelte. 15 éves kora óta orgonázott, amin virtuózi szintre fejlesztette játékát, ezért is került a Doodle-re ez a hangszer. Orgonázott a weimari udvarban és az arnstadti templomban, 1717-ben a kötheni herceg szolgálatába állt. Itt írta kamara- és versenyműveinek jelentős részét, művészete a barokk kor zenei törekvéseinek hatalmas összefoglalása. Mielőtt megvakult, sikertelen szemműtéten esett át. 1750. július 28-án hunyt el szélütés miatt.

Mi az a Google Doodle?

A Google Doodle a Google keresőoldalán látható logó speciális, alkalmi változata. A doodle (ünnepi embléma) minden esetben valamilyen jeles vagy kifejezetten érdekes eseménynek vagy személynek állít emléket, grafika vagy mozgókép formájában, amit mindig más alkotó tervez. A speciális alkalmakat a cég nem jelenti be előre, minden nap meglepetés, hogy mi kerül ki, ugyanakkor a Google nem készül az év minden napjára egyedi logóval.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!