A Khmer Birodalom egyik nagyvárosa, Mahendraparvata 2013-as felfedezése óta tartja izgalomban a régészeket és a történészeket. Most szakértők egy csoportja a legújabb technológiának köszönhetően nemcsak igazolni tudta az egykori metropolisz helyét, hanem új részleteket is feltárt a településről - írja az IFLScience.

A Khmer Birodalom a mai Kambodzsa területén feküdt a 9-15. században, legismertebb emléke Angkorvat templomkomplexuma. Mahendraparvata Angkorvatnál is ősibb, és az egyik első rácsszerkezettel tervezett város lehet.

Fotó: iStock

Egészen mostanáig a régészek csak a település apró részleteit tudták megismerni. A Khmer Birodalomban elsősorban fát és egyéb könnyedén roncsolódó építőanyagokat használtak, ezért szabad szemmel Mahendraparvata kevés maradványa látható. Az egykori építmények nyomot hagytak a talajon, a sűrű esőerdő és a környék taposóaknái miatt ugyanakkor szinte lehetetlen helyszíni felmérést folytatni.

A kutatók most lézer alapú távérzékelés (LIDAR) segítségével elemezték a területet. A technológiának köszönhetően képesek voltak a növényzeten átlátva nagy felbontású modelleket létrehozni a lelőhelyről.

Ez az első alkalom, amikor átfogó térkép készült Mahendraparvatáról.

2012-2017 között a régészek 598 új struktúrát azonosítottak a város területén, a LIDAR-ral viszont további több ezret. Az adatok alapján egyértelmű, hogy az 50 négyzetkilométeres települést igen gondosan tervezték. A kutatók gátakat, templomokat, egy uralkodói palotát, lakóházakat és mesterséges tavakat is kimutattak a felszínen.

Kiemelt fotó: iStock


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!