Elutasította a magyar hatóság az Észak-Macedón Köztársaság kiadatási kérelmét, Gruevszki őrizetbe vételét megszüntette, és szabadlábra helyezték - írta meg az Index.

A döntés indoklása szerint "a kiadatás feltételei a szkopjei első fokú bíróság nemzetközi elfogatóparancsa, és az Észak-macedón Köztársaság igazságügy minisztériumának kiadatási kérelme vonatkozásában nem állnak fent". A bíróság arról is döntött, hogy a körözési rendszerben ez rögzítésre kerüljön, a felmerülő bűnügyi költséget pedig a magyar állam viseli - írta meg a lap. Észak-Macedóniának nincs fellebbezésre lehetősége.

A kiadatási kérelmet június elején nyújtotta be Észak-Macedónia.

A kérvény kétirányú volt: részben szabadságvesztés büntetés behajtása érdekében, részben egy folyamatban lévő büntetőeljárás lefolytatása érdekében kérték.

A bírónő közölte, hogy a tényállítás valóságát és bizonyítását a magyar hatóság nem folytathatja le.

A magyar bíróság kizárólag a kiadatási törvény feltételeit vizsgálhatja.

Gruevszki korábban azt mondta, hogy szerinte megölték volna, ha a hazájában börtönbe megy. 2018 novemberében jelent meg a hír, hogy Budapesten bujkál és menedékjogot kért Magyarországon Nikola Gruevszki. Hazájában elfogatóparancsot adtak ki a volt miniszterelnök ellen, mert nem jelent meg a börtönben, hogy megkezdje kétéves büntetésének a letöltését. Azért ítélték el, mert évekkel ezelőtt arra utasította Gordana Jankuloszka belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós (192,85 millió forint) Mercedest privát használatra. A perdöntő bizonyíték Nikola Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek az egyik telefonbeszélgetése volt, amelyben az autó megvásárlásáról esett szó.

A volt macedón miniszterelnökkel szemben Magyarországon a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatala határozatot hozott, és menekültként ismerte el. Idén áprilisban egy határozattal véglegesítették ezt, így a menekültstátuszt fenntartotta.

Ennek alapján az ilyen személy nem adható ki annak az államnak, ahonnan menekült.