Elutasította az Alkotmánybíróság Habony Árpád nem hivatalos Fidesz-tanácsadónak a panaszát, aki azt kifogásolta, hogy a 444.hu képeket közölt róla, amint egy ibizai szórakozóhelyen mulatott, a bíróságok pedig a hírportálnak adtak igazat, írja a hvg.hu.


Habony a hírportálnak igazat adó bírósági ítéletek elleni panaszában, hogy soha nem jelent meg a nyilvánosság előtt, nem vállalt közszereplést. Személyét csupán a sajtó kapta fel, ami nem lehet ok személyiségi jogának korlátozására. A mulatóhelyen magánemberként járt.

Az Ab azonban egyetértett a hírportálnak igazat adó bíróságokkal, köztük a Kúriával, hogy azokat is közszereplőnek lehet tekinteni, akik

hivatalos cím nélkül hatással vannak politikai döntésekre és az államélet alakulására, vagy a médiában betöltött tulajdonosi szerepükön keresztül a közvéleményre. Az indítványozó kivételes közszereplői státusának igazolása vagy cáfolata pedig a közügyek szabad megvitatásának része.

A hvg.hu cikke szerint az Ab leszögezte, hogy a közhatalommal nem rendelkező, de a politikai életre hatással bíró személyek magánélete sem zárható ki teljes mértékben a közérdeklődésből, különösen, ha ez a nyilvánosság előtt zajlik.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!