A pénteki új-zélandi terrortámadásról 17 perc élő videó került fel a Facebookra. A közösségi oldalt máris sokan támadják emiatt.


Helyi idő szerint péntek délután két mecsetben összesen 40 embert öltek meg Új-Zélandon. A rendőrség négy támadót fogott el, és azt mondják, egyértelműen terrortámadás történt.

A támadás előtt több közösségi oldalra is kikerült az a link, amin később élőben közvetítették a mészárlást. Az egyik támadó a sisakkamerája képét osztotta meg a Facebookon.

A felvétel a kocsijában kezdődött, ahol a visszapillantó tükörben az arcát is látni lehetett. Majd az látszott, ahogy gyalog közelít az egyik mecset felé. Ezután tüzet nyit az ott imádkozókra.

A videón az is rajta van, ahogy kilép a mecsetből, és az utcán is tüzelni kezd, majd újra visszamegy. Ezután beül a kocsijába és elhajt.

A közösségi oldalak az elmúlt másfél évben sokat tettek azért, hogy megakadályozzák a szélsőséges tartalmak terjedését a felületeiken. Ez azonban a mostani esetben kevésnek bizonyult ahhoz, hogy időben kiszűrjék a terrortámadásról készített közvetítést. A videó, ami a támadók közleményét is tartalmazta, vagy az oda vezető link legalább egy órán át elérhető volt a Facebook, a YouTube, a Twitter és az Instagram felületein.

A közösségi oldalak később hiába távolították el azokat a bejegyzéseket, amelyek a támadókhoz kapcsolhatóak, addigra azok már szétterjedtek a neten, és jelenleg is elérhetőek. Az automatizált szűrőprogramokat sokan kijátszák azzal, hogy képeket vagy részleteket vágtak ki az eredeti felvételből, vagy a terroristák közleményét képként mentették el.

A Facebook szóvivője, Mia Garlick részvétét fejezte ki az áldozatoknak. és azt mondta, törekednek arra, hogy megakadályozzák a támadáshoz kapcsolódó tartalmak terjedését. A cég azt állítja, a rendőrségi figyelmeztetés után azonnal megszűntették a támadó Facebook és Instagram fiókját.

Ugyanakkor többen máris bírálják a közösségi oldalakat, amiért nem voltak képesek hatékonyabban és gyorsabban fellépni.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!