Hogy korábban mi is beszámoltunk róla, nem sokon múlt, hogy nem sokon múlt, hogy extrém algainvázió tegye tönkre az idei balatoni főszezont. A víz a tó nyugati végében, Keszthely közelében kezdett el zöldülni, az elszíneződés augusztus végére Tihanyt is megközelítette. Hasonló helyzet évtizedek óta nem alakult ki a Balatonban.

Húsz éve nem volt ilyen

Olvasónk fantasztikus légifelvételeket küldött az invázióról, a tó nyugati része olyan, mint egy kavargó leves (a barna szín lebegő, felkeveredett iszap, nem alga):

Olvasónk fotója

A probléma kapcsán az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetétől megtudtuk, hogy a tóban váratlan módon egy páncélos ostoros alga (fecskemoszat) és egy nitrogénkötő kékalga (cianobaktérium) szaporodott el. Ilyen mértékű algásodásra húsz éve nem volt példa.

Szervesanyag-terhelés

A szakemberek szerint feltehetően a megnövekedett külső foszfor- és nitrogénterhelés állhat a háttérben, ami a Kis-Balaton tározóban lezajló biokémiai folyamatoknak az eredménye - a több mint 70 km2-es víztér állapota döntő hatással van az egész tóra.

Olvasónk fotója

A szezon megmenekült, az időjárás véget vetett a strandolásnak, a napokban érkező hidegfront erős szele pedig lelassítja, megállítja az algák szaporodását. A jelenség viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy égető szükség van a Kis-Balatonban zajló folyamatok kutatásának mielőbbi elindítására.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!