Rafael Nadal és Danyiil Medvegyev jutott be az amerikai nyílt teniszbajnokság vasárnapi fináléjába.


Nadal ellenfele az elődöntőben Matteo Berrettini volt, aki 1977 óta férfi egyesben első olaszként jutott be a legjobb négy közé. Nadalnak a hatalmas szervákkal és nagy ütésekkel operáló ellenfelekkel szemben időnként meggyűlt a baja, a 23 éves Berrettinivel pedig sosem játszott, miközben az olasz régóta csodálja őt saját bevallása szerint.

Az első szettben Nadalnak hat bréklabdája is volt, de egyiket sem tudta kihasználni, így rövidítés következett, ahol 4-0-ra és 5-2-re is vezetett Berrettini, sőt, két szettlabdája is volt, mégis Nadalé lett a játszma.

Márpedig ez hatalmas előny, mert eddig mind a 21 olyan GS-elődöntőjét megnyerte a spanyol klasszis, ahol övé lett a nyitó felvonás.

Most sem történt másként, a második szettben sikerült a brék Nadalnak, amivel 5:3-as vezetésre tett szert, és ezzel el is dőlt a játszma, egyben a meccs is.

A harmadik szettben Nadal dominanciáját tökéletesen visszaadja, hogy az utolsó 23 pontból 18-at ő nyert. Nadal ötödször játszhat a US Open döntőjében, eddig háromszor lett övé a trófea, és érdekesség, hogy amikor úgy volt elődöntős egy GS-tornán, hogy nagy riválisai, Roger Federer és Novak Djokovic már korábban elvéreztek, akkor mind a négy alkalommal sikerült besöpörnie a győzelmet.

Döntőbeli ellenfelével, az orosz Medvegyevvel játszott már idén nyáron, a kanadai Masters 1000-es tornán a fináléban találkoztak, akkor 6:3, 6:0-ra győzött a balkezes spanyol.

Az esélyek tehát egyértelműen Nadal mellett szólnak, de Medvegyev nagyon jó formában van, zsinórban a negyedik versenyén jutott el a döntőig. A mostanit megelőzően Washingtonban, Montrealban és Cincinnatiben verekedte el magát a legfontosabb meccsig, utóbbi helyszínen meg is szerezte első tornagyőzelmét a 23 éves orosz.

Az Open Erában ő a harmadik játékos Ivan Lendl (1982) és Andre Agassi (1995) után, aki egy idényen belül döntőbe jutott ezen a négy versenyen. Medvegyev a korábban Roger Federert búcsúztató Grigor Dimitrov ellen rövidítésben nyerte meg a brékekkel telített első játszmát, majd a másodikban 5:4-es vezetésénél, vagyis számára a legjobbkor vette el ismét az ellenfél adogatását.

Dimitrov korábban sosem állt fel kétszettes hátrányból, most sem sikerült, két meccslabdát ugyan hárított, de a harmadikat Medvegyev megcsinálta, így élete első GS-fináléjára készülhet.

eredmények, férfi elődöntő:

Nadal (spanyol, 2.) - Berrettini (olasz, 24.) 7:6 (8-6), 6:4, 6:1
Medvegyev (orosz, 5.) - Dimitrov (bolgár) 7:6 (7-5), 6:4, 6:3


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!