Már 2015 áprilisa óta nem ír ki új trafikpályázatot az állam, ellenben egyre több az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. által pályázat nélkül kijelölt nemzeti dohánybolt az országban - írta meg a napi.hu.


Bár kilenc budapesti trafik mellett többek között pécsi, szegedi és szombathelyi nemzeti dohányboltokra is ki lehetne írni új koncessziós pályázatot, az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt-nél (NDN) egyelőre nincs napirenden a kérdés. A cég a lap megkeresésére közölte: csak miniszteri döntést követően jogosultak pályáztatással kapcsolatos felhívást közzétenni, ilyet pedig nem kaptak.

Ez nem jelenti azt, hogy nem létesültek új nemzeti dohányboltok. Bár a cég 2015 áprilisa óta nem írt ki új trafikpályázatot, egyre több a spontán kijelöléssel odaítélt trafik.

Már 601 trafik működik "kijelöléses" alapon, főleg falvakban - ahol korábban eredménytelenül zárult a pályázat -, de Vácon, Érden és Sopronban is akad kijelölt trafikos.

A kijelölt 601 trafik közül feltűnően sok tartozik a Coop lánchoz.

A mindössze 264 lakosú Baranya megyei Erzsébet faluban pedig az önkormányzat tulajdonában lévő Erzsébeti Önkormányzat Nonprofit Kft. árulhatja a cigarettát, de az önkormányzati cég tevékenységei között az alkohol kiskereskedelem és a szerencsejáték is szerepel - írja a lap.

A kijelölés az ND Zrt. saját hatáskörében lezajló folyamat, csak semmire nem kötelező javaslatot kérhetnek az önkormányzatoktól a kijelölt személlyel kapcsolatban, de végül Esküdt Gábor vezérigazgató szava dönt. A kiválasztott trafikos elvileg csak ideiglenesen, az új pályázat kiírásáig árulhat cigarettát, de új pályázat 2015 óta nincs.

Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!