Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Egy titokzatos és veszélyes fertőzés kezdi felütni a fejét a világban. Egy olyan gombafajtáról van szó, ami szinte minden gombaellenes kezelésnek ellenáll. Egy újabb szuperrezisztens mikróba született, ami megtanult védekezni a gyógyszerek ellen.

Tavaly májusban egy idős férfi került a Mount Sinai Kórházba, hogy egy műtétet hajtsanak végre rajta. A véranalízisében egy új mikrobát mutattak ki, ami addig ismeretlen volt az ottani orvosok számára, ám annál halálosabb, írja a The New York Times.

Az orvosok intenzív osztályra fektették a beteget. A mikroba egy Candida auris nevű gomba volt, ami a gyenge immunrendszerrel rendelkező embereket támadja meg, és csendesen hálózza be az egész világot. Mivel nem volt elengedő információjuk a gombáról ezért a hatóságok csendben kezdték el tanulmányozni a gombát, hogy ne keltsenek riadalmat a lakosság körében.

Az elmúlt öt éven a Candida auris elért egy venezuelai neonatológiai egységbe, de Spanyolország több kórházában is már találkoztak vele, sőt Nagy-Britanniában egy egész kórházi osztályt be kellett zárni miatta, de jelen van már Indiában, Pakisztában és Dél-Afrikában is.

A Mount Sinai kórház betege 90 nap kórházi ápolás után hunyt el, de a Candida auris nem múlt el vele együtt. A később elvégzett orvosi analízisekből kiderült, hogy a gomba az egész kórteremben elterjedt, megtalálható volt az ágyon, a falakon, az ajtókon, a függönyökön, telefonon és még a plafonon is. A kórház az egész kórteremben különleges takarítást végzett, eltávolították a mennyezet és a padló egy részét, hogy megfékezzék a gombát.

A Candida aurist nehéz féken tartani, mert nem reagál a legtöbb orvosi kezelésre.

A szakemberek már évtizedek óta arra figyelmeztetnek, hogy az antibiotikumok túlzott fogyasztása csökkenti a gyógyszerek hatását, ez pedig nagy teret enged a szuperrezisztens baktériumoknak (vagy szupermikrobáknak). Az elmúlt években nagyban megnőtt a szupergombák jelenléte, a Candida auris egyike ezen gombafajtáknak.

A hatóságok azonban mindent megtesznek, hogy eltitkolják ezeket az eseteket, hogy a kórházakat ne tekintsék az emberek fertőzésveszélynek.

A Candida auris egy olyan gomba, ami, ha egyszer bekerült a páciens vérébe komoly fertőzéseket okozhat. Először 2009-ben jegyezték egy japán páciensnél. Az elmúlt években az egész világon elterjedt, leginkább kórházakban és idősotthonokban találkozni vele.

Ahol egyszer felüti a fejét, nagyon nehéz tőle megszabadulni, mert ellenáll szinte minden gombaellenes kezelésnek. Leginkább a gyenge immunrendszerrel rendelkező, krónikus betegségben szenvedőknél támad. A legveszélyeztetettebbek az idősek és a csecsemők.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!