A Dayton Research Institute kutatói megvizsgálták, mi történik, ha egy repülőgép egy drónnal ütközik - bukkant rá a Business Insider.


Egy kísérletben a tudósok egy hagyományos utasszállító repülőgép szárnyának vezettek egy drónt 383 kilométer/óra sebességgel. Kiderült: a lehetséges károk sokkal nagyobbak, mint korábban gondolták.

A kísérletben egy szokásos "hobbi" drónt és egy hagyományos, kereskedelmi szállításra alkalmas repülőgépet használtak. A kísérletet ugyanolyan körülmények között végezték, mintha a való életben ütközne a drón a repülőgéppel.

"Szerettük volna segíteni a légiközlekedési szakmának és a drón-iparnak megérteni annak a veszélyét, hogy még a szabadidős drónok is komoly veszélyt jelenthetnek a felszálló repülőgépekre"

- mondta Kevin Poormon, az UDRI ütközésfizikai csoportjának vezetője.

"Tudtuk, hogy az egyetlen módja annak, hogy valóban tanulmányozzuk és megértsük a problémát az volt, hogy tényleges ütközést szimulálunk" - tette hozzá.

Hozzátette: a drónok nagyjából olyan súlyúak, mint a madarak, de az állatoknál a tárgyak súlyosabb károkat okozhatnak a repülőgépekben.

"A madár sokkal nyilvánvalóbb kárt okozott a szárny vezető élén, de a Phantom mélyebben behatolt a szárnyba"

- magyarázta Poormon, aki azt mondta, hogy a nagyobb és nehezebb drónok még drámaibb hatást gyakorolhatnak a repülőgépre.

A szakember kifejtette: "Mindez azért aggasztó, mert a csomagküldő vállalatok mindig új utakat keresnek a rendelések szállítására, és végül mindannyian a drónokat szeretnék használni."

Itt az videó az ütközésről:ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!