Donald Trump amerikai elnök az Orbán Viktorral folytatott hétfői washingtoni tárgyalás végén azt mondta a magyar kormányfőnek, "olyan, mintha ikrek volnánk" - erről az Egyesült Államok budapesti nagykövete beszélt a 444-nek adott, szerdán megjelent interjúban.

Azt is mondta Trump elnök: "nem mindenki ért egyet velünk, nem mindenki szeret minket, de nézzük meg az eredményeinket"

- idézte fel David Cornstein, kiemelve, hogy a találkozó egy kicsit valóban hosszabb volt a tervezettnél, ami jól jellemzi az Egyesült Államok elnökének a stílusát: ha érdeklődik valaki iránt, és sok kérdése van, elnyúlhatnak a találkozói.

A nagykövet arról is beszélt, hogy

Budapestre érkezése előtt az amerikai vezetés nem szentelt szinte semmi figyelmet Magyarországnak, "ez még az Obama-kormány hozzáállásából adódott". Trump ehhez képest abból indul ki, hogy "barátok vagyunk, szövetségesek a NATO-ban, nagyszerű közös történelmünk van, és ennek megfelelő kapcsolatban kell lennünk egymással".

Így amikor nagykövetként elkezdte a kapcsolatokat kiépíteni - mondta Cornstein -, az első dolga volt, hogy megmutassa, "Amerika szelleme és szíve is megváltozott Magyarország iránt". Ezután jelentős amerikai politikusok érkeztek Magyarországra, utoljára Mike Pompeo külügyminiszter. "Megmutattuk, hogy mennyire másképpen kezeljük ezt a csodálatos országot" - hangsúlyozta, hozzátéve: remélték, viszonzásképpen Magyarország is tesz gesztusokat az Egyesült Államok irányába. "Néhány nagyon pozitív lépés történt is, úgyhogy eljött az ideje, hogy ez a két vezető találkozzék, én javasoltam a találkozót, az elnök pedig jól fogadta, és ez vezetett a miniszterelnök meghívásához" - fejtette ki.

A washingtoni találkozó szerinte minden szempontból elérte a célját, és leginkább arról szólt, hogy a két vezető megismerje egymást.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>