Átfogó elemzés alá vetették Takabuti, egy 2600 éves előkelő thébai nő múmiáját - írja a Live Science. Takabuti maradványai 1834-ben, a napóleoni háborúk utáni múmiakereskedelemmel kerültek Írországba. A koporsón látható felirat nemcsak a húszas éveiben elhunyt nő nevét fedte fel, hanem azt is, hogy Thébában élt, előkelő családból származott, és férjezett volt.

A múmiát először 1835-ben bontották ki, a 185 éves évforduló alkalmából pedig a Manchesteri Egyetem és az Észak-Írországi Múzeumok átfogóan elemezte a leletet. Bár a maradványt régóta vizsgálják a kutatók, röntgenes, CT-s és szénizotópos vizsgálaton, hajanalízisen, illetve genetikai elemzésen csak az elmúlt években esett át.

Kép: Ulster Museum

A legújabb kutatások felfedték, hogy a nőnek egy extra foga és egy extra csigolyája is volt. A DNS-vizsgálat szerint Takabuti genetikailag közelebb állt az európaiakhoz, mint a modern Egyiptom lakóihoz.

A legizgalmasabb felfedezés a nő halálához köthető:

a CT a múmia hátán, vállán és mellkasán is sérüléseket mutatott ki.

Eddig a szakértők nem gondolták, hogy Takabuti halála erőszakos volt, a vizsgálat azonban azt sugallja, hogy késelés áldozata lett. Valószínűsíthető, hogy a döféseket nem élte túl.

Kiemelt kép: Ulster Museum


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!