Védekezésre kényszerült a cannes-i fesztiváligazgató, miután egy interneten megjelent petíció aláírói azt kérték, ne tüntessék ki "a rasszista, homofób és nőgyűlölő" Alain Delont tiszteletbeli Arany Pálmával. Az amerikai Women and Hollywood nevű szervezet angol nyelvű petícióját hétfő estig több mint 16 ezren írták alá.

Thierry Frémaux azzal érvelt a döntés mellett, hogy külön kell választani a francia színész munkásságát a véleményétől.

Nem a Nobel-díjjal jutalmazzuk Delont, hanem tiszteletbeli Arany Pálmával életművéért. A fesztivál elítél bizonyos megszólalásokat, de nem a véleménynyilvánítás szabadságát.

Az igazgató a 72. fesztivál ünnepélyes megnyitása előtt egy nappal elítélte a politikai rendőrséget. Úgy vélte, Delon szabadon kifejtheti a véleményét, még ő nem is osztja azt

Nehéz mai szemüvegen át megítélni olyan dolgokat, amelyek évekkel ezelőtt történtek vagy amelyeket akkor mondtak.

A tervek szerint a 83 éves francia filmszínészt - aki korábban elismerte, hogy megütött nőket, illetve a homoszexualitást természetellenesnek tartja - vasárnap tüntetik ki.

Párizs, 2019. április 17. Alain Delon francia színész az újságíróknak integet a párizsi elnöki rezidenciáról, az Élysée-palotából távozóban 2008. július 3-án. 2019. április 17-én bejelentették, hogy Delon kapja a 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál életmûdíját. MTI/EPA/Yoan Valat
Delon az Élysée-palotából távozóban 2008. júliusában. MTI/EPA/Yoan Valat

A 72. seregszemle hivatalos plakátján is eredetileg a fiatal Alain Delon szerepelt volna, de Agnes Varda márciusban b

Alain Delon: Hánynom kell a mai világtól

A színész egy interjúban elmondta, sajnálkozás nélkül fog meghalni, mert utálja a kort, melyben élünk.

A művészeti igazgatónak azért is magyarázkodnia kellett, mert a hivatalos versenyprogram 21 filmjéből csak négyet rendezett nő, noha a hollywoodi szexuális zaklatási botrányok után a cannes-i fesztivál chartában kötelezte el magát az esélyegyenlőség mellett.

Az egyenlőség iránti elköteleződést nem szabad összekeverni a válogatás kérdésével. Nem lenne méltó a fesztivál részéről csak azért beválogatni egy filmet, mert azt nő rendezte.

A fesztivál közleménye szerint a 39 országból benevezett 1845 alkotás 26 százalékát rendezte nő, a diplomamunkák versenyébe benevezett alkotásoknak viszont már 44 százalékát rendezte nő, ami jelzi, hogy a jövőben egyre jelentősebb szerephez juthatnak.

A beválogatott magyar vizsgafilmet is nő, Moldovai Katalin rendezte. Az Ahogy eddig című diplomafilm az egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban szerepel. A közlemény szerint a fesztivál 109 állandó munkatársa közül 66 nő, ami 61 százalékot jelent, és a rendezvény 12 napja alatt a Cannes-ban dolgozó 974 fős csapatban 468 nő dolgozik, azaz az alkalmazottak 48 százaléka nő. A válogatóbizottságban fele-fele arányban vannak a férfiak és a nők, és a fesztivál valamennyi válogatásának zsűritagjait is paritásosan jelölték ki a szervezők.

A 72. cannes-i filmfesztivál Jim Jarmusch The Dead Don't Die (A halottak nem halnak meg) című zombifilmjének díszbemutatójával kedd este kezdődik és május 25-éig tart. A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke Alejandro González Inárritu ötszörös Oscar-díjas mexikói filmrendező. (mti)

Kiemelt kép: Thierry Fremaux fesztiváligazgató párizsi sajtóértekezleten. MTI/AP/Francois Mori


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!