A tengeri élővilág számára veszélyesek a léggömbök darabjai, ezért nem lehet már lufikat felengedni az ünnepségeken.


A De Noordzee (Északi-tenger) környezetvédelmi szervezet szerint egyre több holland település önkormányzata tiltja be a léggömbök röptetését az ünnepségeken.

Az országban immár a települések 17 százaléka teljes tilalmat rendelt el a léggömbökre, 20 százaléka pedig nem ajánlja a röptetést. A tilalom kiterjesztését több holland párt is támogatja, mivel a ballonok maradványai jelentős környezeti károkat okoznak.

Az Északi-tengerben lerakódó műanyagdarabok komoly fenyegetést jelentenek a helyi élővilágra. A közelmúltban ausztrál kutatók kimutatták, hogy

a tengeri madarakat a műanyaghulladékok közül a léggömbök vagy léggömbdarabok veszélyeztetik a leginkább, mivel a lenyelésük 32-szer nagyobb eséllyel okozza az állatok halálát, mint a kemény műanyagdarabok elfogyasztása.

A Tasmaniai Egyetem és az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet (CSIRO) csapata 1733 madártetemet vizsgált, és minden harmadik állat gyomrában találtak a tengerből felevett műanyaghulladékot. Tanulmányuk szerint egyetlen műanyagszemét lenyelése 20 százalékkal, kilencé pedig 50 százalékkal növeli egy tengeri madár elpusztulásának kockázatát, míg 93 műanyagtöredék elfogyasztása biztos halállal jár.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!