Meglehetősen erős vádakkal illetik eddigi "vendéglátói" a Wikileaks csütörtökön letartóztatott alapítóját: Ecuador elnöke, illetve belügyminisztere szerint Julian Assange magatartása is komoly aggályokat vetett fel az ország londoni követségén, ahol hét évet tartózkodott.

Az ABC News felidézi, hogy Assange 2013-ban a Daily Telegraphnak adott interjúban még meglehetősen idilli képet festett bezárt életéről: azt mondta, bár kicsi a szobája, a követség alkalmazottai szinte családtagok számára, még a születésnapokat is megtartják. Ám csütörtökön Ecuador elnöke, amikor bejelentette, hogy megvonják Assange menedékjogát, azt mondta, nemcsak megállapodást sértett a Wikileaks alapítója, de a mindennapi együttélés szabályait is.

Lenín Moreno szerint Assange udvariatlan és agresszív volt, ráadásul a megegyezés ellenére továbbra is aktív szerepet vállalt a Wikileaksben. Engedély nélkül telepített elektronikus berendezéseket, és az őrökkel is balhézott. Az elnök szerint Ecuador türelme elért a határig. Ezt fejelte meg csütörtöki sajtótájékoztatóján a belügyminiszter azzal, hogy Assange elfogadhatatlan viselkedésére azt hozta fel példaként, hogy ürüléket kent a falra.

Tavaly, amikor már fogyóban volt a dél-amerikai ország türelme Assange iránt, új házirendet szabtak számára, amiben kötelezték, hogy takarítsa a fürdőszobáját. Korábban az International Business Times cikke tért ki a Wikileaks-alapító higiénés problémáira. Egy volt munkatársa azt mondta: ha a körülötte lévők nem tudták rávenni, hogy lezuhanyozzon, napokig nem váltott ruhát. Ezt tetézi, hogy egy másik ismerőse szerint mindent kézzel evett, a kezét pedig a nadrágjába törölte. (Fotó: Europress - Alberto Pezzali/NurPhoto)

Nagyon szabadulna már Ecuador a Wikileaks alapítójától

Vannak arra vonatkozó értesülések, hogy akár órákon belül kitennék a londoni követségről.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!