Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A máj gyilkos ellenfele, és bár meglepő, de nem az alkohol! Főként ha zsírmájról is beszélünk, ennek a tápanyagnak a hiánya sokkal fenyegetőbb, mint például a túlzott alkohol- vagy cukorfogyasztás.

Amikor az emberek a máj betegségeire gondolnak, elsőként az alkoholt gyanúsítják. De vannak sokkal ártalmasabb szokások, melyeket naponta művelünk, és meg sem fordul a fejünkben, hogy azok mennyire károsak. Az egészségtelen étkezés és az italok mellett legalább annyira veszélyesek a "hasból" szedett gyógyszerek.

Szerencsére vannak hasznos megoldások, amikkel segíthetünk a májunknak. A C- és E-vitaminban gazdag ételek, továbbá a szelén, magnézium és cink mind hozzájárulnak a szerv optimális működéséhez. Ám ami igazi gyógyír még a zsírmájnak is, és ezt kevesen ismerik, a kolin!

A kolin kulcsfontosságú tápanyag a máj és az agy számára

Hiánya komoly betegségeket okozhat, főként ha káros szenvedéllyel és egészségtelen életmóddal társul. Kutatások bizonyítják ugyanakkor, hogy a kolinban gazdag étrend képes megóvni a májat az alkohol okozta káros hatásoktól.

Az emberek kolin-szükséglete szervezettől függ. A hivatásos sportolók, az alkoholisták, a várandósok és a menopauzában lévő nők például általában kolin-hiányban szenvednek.

Egy átlagos férfi ajánlott napi kolin-szükséglete 550 milligramm, míg egy átlagos nőé 425 milligramm/nap.

A kolin hiánya sem jó, de a többlete sem, mivel komoly mellékhatásokat okoz: alacsony vérnyomást, izzadást, emésztési zavarokat. A betartott napi adag mellett azonban bizonyítottan csökken a rák kialakulásának veszélye. Nemcsak a máj válik védetté a tumorok ellen, hanem kutatások által négyszeresen is bebizonyult, hogy a kolin 24%-kal csökkenti az emlőrák kockázatát.

A megfelelő kolinpótlás gyógyítja a zsírmájat, és ennek a fordítottja is igaz: a kolinhiány könnyen vezet zsírmájhoz. De a begyűjtött adatok 70%-a azt igazolja, valamennyi májbetegség tünete és forrása enyhül vagy megszűnik a megfelelő kolin-adagolás mellett.

Mi a kolin?

A kolin egy vízben oldódó szerves vegyület, melyet bár a testünk képes előállítani, a megfelelő napi szükséglet lefedésére mégis ajánlott élelemmel pótolni. Esszenciális tápanyag, ami létfontosságú a szervezet optimális működéséhez: biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, fenntartja a normális anyagcserét. A B-komplex részeként kezelik.

Jelentős mennyiségű kolint vihetünk be a szervezetünkbe, ha gyakran fogyasztunk májat, tojást, lazacot, kelbimbót és karfiolt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!