A babaváró kölcsönkérelem benyújtásakor az igénylők nyilatkoznak arról, hogy nekik igenis jár a kölcsön. A benyújtott nyilatkozatok, okiratok valódiságát pedig, ha hamis vagy hamisított voltuk a hitelintézettől elvárható gondosság tanúsítása mellett nem ismerhető fel, vélelmezni kell, írta a vonatkozó rendeletre hivatkozva az Azénpénzem.hu.


Azt is tartalmazza azonban a rendelet, hogy az igénybevételi feltételek és a hitelképesség meglétét a hitelintézet teljeskörűen köteles ellenőrizni. Ez persze érdeke is, hogy az állami kezességet be tudja váltani. Az azonban, hogy a bankok mennyit szőröznek, csak a gyakorlatban fog kiderülni. A banknak mindenesetre be kell küldenie a kincstárhoz az igénylők adatait, amelyekről az a "feltétel ellenőrzésére alkalmas" nyilvántartást vezethet.

  • Aki már terhes (vagy mostanában derül ki a várandóssága), júliusban eleve szüneteltetéssel indíthatja a babaváró kölcsönt.

Ebben az esetben tehát úgy juthat a család egy összegben 10 millió forinthoz, hogy 3 évig egyetlen fillért sem kell utána fizetnie. Ez örökbefogadás esetén is így van. A portál szerint nem nehéz kiszámolni, hogy a fiatal család elindulásához ez mennyire jó segítség lehet. Akinek nem kell a pénz, az pedig - mint már most több portálon ajánlják - állampapírba fektetheti, így plusz bevételhez juthat.

  • A tehetősebbek járhatnak jól.

Az alacsonyabb jövedelműek számára eleve valószínűtlen, hogy a teljes 10 millió forintos hitelt megkapják, a hitelfék alól ugyanis nincs felmentés.

  • Ha mégsem születik gyerek, az húzós lehet.

Hiába számít most bombázónak a mintegy 8 százalékos kamat, amit akkor kell megfizetni, ha nem születik egyetlen gyerek sem, ez a kamatszint nem feltétlenül marad így. Ráadásul a teljes időszakra járó kamattámogatás (ez most mintegy 5 százalék) egyösszegű visszafizetésének kényszere alaposan megfektetheti a családi költségvetést.

Ha kíváncsi rá, mivel jár, ha a házastárs meghal, ha válás történik, illetve ha utána újraházasodnának, kattintson!

Kiemeltt kép: MTI/Sóki Tamás


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!