Egyre több nőt visznek a mianmari kacsin kisebbségből Kínába, ahol férfiaknak adják el, majd addig erőszakolják őket, míg teherbe nem esnek. A mianmari és a kínai hatóságok viszont szemet hunynak az ügy felett, írja friss jelentésében a Human Rights Watch.


A The Guardian cikke szerint néhány nőt hazaengednek, miután megszülte a csecsemőt, de a gyereket nem viheti magával.

Az egyik túlélő arról beszélt,

életet adtam a gyermekemnek, majd egy évvel később a kínai férfi választás elé állított. Hazajöhettem, de nem a babámmal.

Kínában rendkívül súlyos a nemek közötti egyenlőtlenség. 1987 óta drasztikusan csökkent a nők aránya a kínai népesség körében, amiben többek közt a szelektív abortusz, a gyerekgyilkosságok és a lánygyermekek elhanyagolása játszik szerepet. Ez azt jelenti, hogy ma 30-40 millió "eltűnt nő" van Kínában, akiknek élnie kellene ma, de nem élnek.

Mindez odáig vezetett, hogy több millió férfi nem talál magának feleséget, ezért a határokon túli, szegényebb országokban keresnek párt.

A kacsin nők nagy részét a hozzátartozóik, barátaik vagy olyan emberek csempészik ki Mianmarból, akikben megbíznak. Azt ígérik nekik, hogy munkát kapnak Kínában, aztán arra lesznek figyelmesek, hogy szexrabszolgákká válnak.

A Human Rights Watch az utóbbi három évben közel negyven túlélővel tudott beszélni, akik vagy megszöktek, vagy a gyermekük nélkül hazatértek. Legtöbbjük még ma sem tudta feldolgozni érzelmileg a történteket.

A mianmari kormány 2017-ben 226 hasonló esetet regisztrált, de a megfigyelők szerint a valódi szám ennél jóval magasabb, intézkedés pedig nem történik.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!