Frissen kiszivárgott dokumentumokból kiderült, hogy a Facebook rengeteg adatunkat adta el a legnagyobb telefongyártó cégeknek. A vállalat monitorozta a Facebook, az Instagram és a Messenger alkalmazásokat is, rengeteg olyan adatot szolgáltatva összesen több mint száz telekommunikációs cégnek, amely már jócskán túllépett a még elfogadható mennyiségen.

A Facebook kiárusította a lokációs adatainkat, az érdeklődési körünket és a baráti köreinket is, mindezt természetesen anélkül, hogy szólt volna róla a felhasználóknak. Az adatok alapján még statisztikákat is készített, és megállapította, hogy ki mennyire hitel- és vásárlóképes.

Hogy ez mit jelent pontosan? Azt, hogy a Facebook adatkutatói készítettek egy Actionable Insights statisztikát, amelyben egy algoritmus segítségével megállapították, hogy ki a fizetőképes felhasználó, és különböző promóciókból kizárták azt, aki nem volt rajta ezen a listán. Ez már csak azért is problémás, mert az algoritmus (azon túl, hogy engedély nélkül gyűjt adatokat) úgy rangsorolja a felhasználókat, hogy azok nem is tudnak róla: a tevékenységük monitorozva van.

Fotó: Aytac Unal / ANADOLU AGENCY

Az Actionable Insights-t tavaly augusztusban jelentették be, nagyjából akkoriban, amikor a Facebook adatszivárgási botrányai napvilágra kezdtek kerülni. Az eszközt arra használta a Facebook, hogy megpróbálja bizonyítani: nem ad ki többet beleegyezés nélkül személyes adatokat, csak ezeket a statisztikákat, de egyértelmű, hogy a Facebookon hirdetést vásárolók kihasználhatják az algoritmust.

A program demográfiai, tartózkodási és érdeklődési adatokat is összegyűjt, valamint azt, hogy a felhasználó aktivitása mennyire hasonló a barátaihoz. A wifi-hálózatokat is vissza tudja nyomozni, és figyelembe veszi a felhasználó eszközeit. A tartózkodási adatok állítólag csak irányítószámig mutattak, de azért nem túl megnyugtató, hogy

a Facebbok képes lenne gyakorlatilag méteres pontossággal megmondani, hogy hol vagyunk, így akár ezt is bemérhetné.

A Facebook a kiszivárgott dokumentumok ellenére továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy nem mér vásárlóképességet és hitelképességet sem, és azt is állította, hogy a begyűjtött és eladott adatokat a telekommunikációs cégek csak belső használatra kapták meg, ráadásul mindez csak olyan adat, amit a platform már évek óta, a kezdetektől gyűjt a felhasználóiról. Persze ez még mindig nem túl megnyugtató, akkor sem, ha igaz - elég csak a Cambridge Analytica botrányra gondolni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!