2019-ben a növényi alapú étkezés virágkorát éli. Egyre többen döntenek úgy, hogy az egészségük érdekében vagy a környezettudatosság jegyében mellőzik az állati eredetű termékeket. Ha tényleg rákészülünk a változásra, akkor elfelejthetjük az állandó levertséget, könnyebben megtarthatjuk a súlyunkat, és elkerülhetjük a 2-es típusú cukorbetegséget.

A kiegyensúlyozott plant based táplálkozás nemcsak a diabétesz kockázatát csökkentheti, de megelőzhetjük vele a szívbetegségeket és a rák egyes fajtáit. Arról nem is beszélve, hogy végre energikusabbak lehetünk.

Mielőtt azonban tényleg rászánjuk magunkat az életmódváltásra, nem árt körülnézni, mi is az a növényi alapú étkezés, hogyan tudjuk okosan megtervezni az étrendünket, és ez azt is jelenti-e, hogy vegánok leszünk, és. Az elmúlt években gyakorlatilag tényleg minden a veganizmussal van tele, trend lett kiiktatni minden állati eredetű terméket. Ez a legtöbbször inkább egy életforma, és nem csak az étkezésről szól. A vegánok sokszor nem állnak meg ott, hogy a méztől kezdve a tojásig mindent kizárnak, hanem az életük minden területén figyelnek a fenntarthatóságra. A kozmetikumoknál, tisztítószereknél vagy a csomagolóanyagoknál is a természetes összetevőket keresik. Persze itt sem általánosíthatunk, rengeteg fokozata van a veganizmusnak, de mégiscsak egy komolyabb elköteleződés, ami az étrenden túlmutat.

A Flora üzenete

A Flora margarin olyan magokból nyert növényi olajokból készül, melyek természetes formában tartalmaznak Omega-3 és -6 zsírsavakat. Az Omega-3 és -6 zsírsavak az egészséges életmód részeként, a változatos, kiegyensúlyozott étrendbe illesztve hozzájárulnak a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához.

A növényi alapú táplálkozás nem feltétlenül vegán, sőt nem is zárja ki olyan szigorúan az állati eredetű termékeket. Rajtunk múlik, hogy elhagyjuk-e teljesen a húsokat. A lényeg, hogy a rostban és vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök teszik ki az étrendünk jó részét, és a feldolgozott élelmiszerek helyett igyekszünk figyelni, hogy egészségesebbeket vegyünk le a polcról. A gabonaféléknél válasszuk a teljes kiőrlésűt, és a húsmentes életet se úgy oldjuk meg, hogy reggel, délben, este tésztát fogyasztunk.

"Fedezz nagyjából ezer kalóriát az energiabeviteledből hüvelyesekkel, teljes kiőrlésű gabonával és keményítőtartalmú zöldségekkel. Így érheted el a teltségérzetet, hogy kevesebb állati terméket és feldolgozott élelmiszert fogyassz" - ajánlja egy étrendes lap, a Forks Over Knives szakértője.

A hüvelyesek nagyszerű fehérjeforrást jelentenek amellett, hogy nem vágyunk a húsra. Tartalmas fogásokat főzhetünk velük. Persze nem kell túlzásba vinni a krumplit, és érdemes az édes burgonyával kísérletezni, de a lényeg, hogy rakjunk olyan elemeket a tányérra, hogy ne maradjon hiányérzetünk egy étkezés után. Az egészséges, telítetlen zsírokat tartalmazó magvakat szintén írjuk fel a listánkra. A mértéket a kalóriadús szemeknél is tartani kell, de remekül kiválthatják a diófélék vagy az E-vitamin-, réz-, folsav-, szelénforrás, a napraforgómag a nassolást.

Regölyi Péter: Nem mindenki azért lesz vegán, mert nem szereti a hús ízét

A Filéző podcast eheti adásában Regölyi Péterrel beszélgettünk, aki úgy nyitotta meg a Vegan Love-ot, hogy majdnem tíz éve vezet burgerezőt feleségével.

A Telegraph éppen augusztus végén összegezte egy dietetikus segítségével, hogy milyen élettani hatásai lehetnek, ha a növények a táplálkozásunk tartóoszlopai. Az első pár hét után már tele leszünk energiával, kitisztul a bőrünk. Pár hónappal később a feldolgozott élelmiszerek és a túlzott sófogyasztás mellőzése már egy szuper lépés a szívbetegségek és a cukorbetegség megelőzése felé. Azt viszont ne felejtsük el, hogy mindig nagyon fontos, hogy pótoljuk valahogy hús nélkül is az olyan fontos vitaminokat, mint a D vagy a B12. A fehérjéről szintén gondoskodnunk kell, de egy jól összerakott, tudatos növényi étkezéssel mindenre van megoldás.

Szponzorált tartalom

A cikk a Flora támogatásával készült.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!