A BBC, az Economist és a New York Times is beszámolt a tegnapi döntésről. Fontos politikusok is kommentálták a hírt.


Mint megírtuk, március 20-án elsöprő többséggel, 190 igen és 3 nem szavazattal szavaztak a néppárti képviselők arra a javaslatra, amely tartalmazza, hogy vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, ennek idejére pedig a Fidesz önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait az európai pártszövetségben.

A hírre a világsajtóban és a közösségi oldalakon is reagáltak újságírók és politikusok egyaránt.

A BBC a háttérret is bemutató, a helyzetet elemző anyagot jelentetett meg az EPP határozatáról, és arról, hogy ez a döntés mivel jár a Fidesznél, illetve a Néppártnál. Azt írják, annak ellenére, hogy Orbán Viktor a szavazás után azt mondta, "közös döntés" született, az, hogy a magyar kormánypárt határozatlan ideig nem vehet részt az Néppárt ülésein, nem szavazhat, és nem jelölheti posztokra az embereit, világos tény és ezek a rendelkezések azonnal életbe léptek.

Manfred Weber is tweetelt a tegnapi döntésről. Többek közt azt írta a közösségi oldalon, hogy az EPP elfogadta a Fidesz felfüggesztését, ez szükséges lépés volt, és hogy az értékeik nem képezhetik tárgyalás alapját.

Az Economist szerint ez a legutolsó lépés volt egy sor, az illiberális módon viselkedő Fidesszel szembeni nem megfelelő válasz után.

A La Repubblica úgy fogalmaz, hogy a felfüggesztéssel kompromisszumot kötött az EPP.

A The New York Times azt írta, hogy az EU vezető koalíciója felfüggeszti Magyarország autokratikus vezetőjének pártját. Szerintük ezek a történések veszélybe sodorják az Orbán Viktort eddig védő szövetséget. Orbán Viktor szinte minden, a hatalmát korlátozó féket lebontott már, puha diktatúrát vezetett be kormányzása alatt, és nem avatkoztak be az európai döntéshozók. Szerintük a Fidesznek kulcsszerepe van a pártcsaládban, ezért élvez védelmet.

"A német Süddeutsche Zeitung, amely szintén beszámol a Fidesz felfüggesztéséről és a "bölcsek tanácsának" felállításáról, kommentárt is fűzött a döntéshez. A véleménycikk szerint a Néppárt ugyan túl későn tisztázta a kapcsolatát a Fidesszel, de a sok rossz lehetőség közül a legjobbat szavazták meg az EPP-ben, s a döntés elsősorban a pártcsalád elnökét, Manfred Webert erősíti. Hiszen ki bízna meg abban, hogy megvédi majd Európa legjobb érdekeit Donald Trumppal szemben az Európai Bizottság elnökeként, ha kikerülné a döntéshozatalt kényelmetlen kérdésekről?" - írja a hvg.hu.

Guy Verhofstadt, aki rendszeresen bírálta az Orbán-kormány munkáját és döntéseit, és aki emiatt a kormány által megrendelt plakátokon is szerepelt, egy mémet posztolt Twitteren a Néppárt, és a szerinte az olasz szélsőségesek felé kacsintgató Fideszről. Azt a flörtölős mémpárt használta, akik legutóbb a babaváró hitelt népszerűsítő magyar plakátokon szerepeltek.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!